Pate od pileće jetre, francuska juha... Predjela po receptu vrhunskog chefa

Francuska juha od luka

Zagrebački restoran Apetit iz Masarykove ulice prateći svjetske trendove predstavlja dnevne menije koje je lako pripremiti i u vlastitom domu kao ideju za idealan ručak.

Danas vam donosimo tri ideje za predjela chefa Stjepana Bistričkog. 

Miješana sezonska salata s parmezanom

Sastojci:

  • 20 g rukole
  • 20 g radića
  • 20 g zelene salate
  • 20 g matovilca
  • 20 g cherry rajčice
  • 100 g Grana padano

Jeste li za dinosaura od pirea i puretine? Hrana koju će mališani odmah pojesti

Dresing:

  • žličica senfa
  • 0.5 dcl bijelog aceta
  • 0.3 dcl maslinovog ulja
  • prstohvat šećera u prahu
  • dvije žličice vode
  • sol, papar po želji

Ova ili bilo koja miješana salata po želji izvrstan je izbor za početak dnevnog menija. Lako ju je pripremiti, poželjno je da budu sezonske namirnice. Salatu pomiješati, a dresing spojiti sa štapnim mikserom kako se masnoća ne bi odvajala od aceta.

Isprobajte ove ukusne priloge od cvjetače

Francuska juha od luka

Sastojci:

  • 100 g crvenog luka
  • 0.5 l pilećeg temeljca
  • 50 g maslaca
  • 0.3 g soli, 0.01 g papra
  • tost kruh
  • 100 g topljivog sira

Ova juha idealno je toplo predjelo. Jednostavna je za pripremu, a maštovitim serviranjem vaše će goste povesti na pravo gastro putovanje. Luk izrežemo na tanke ploške, propržimo ga na maslacu. Kad luk uvene, zalijemo ga temeljcem, kuhamo dok se ne počne raspadati i začinimo. Na juhu stavimo tost kruh i sir te serviramo u posude u kojima ćemo juhu dodatno zapeći ili u pećnici ili brenerom. U juhu možemo dodati i timjana da juha bude malo ukusnija, pečemo ju dok se sir ne otopi i dok ne poprimi zlatnu boju.

Liječi, umiruje, grije... 10 razloga zašto koristiti đumbir svaki dan

Pate od pileće jetre, kikiriki maslaca i focaccia kruha

Sastojci:

  • 200 g pileće jetre
  • 100 g maslaca
  • 100 g luka
  • 2 dcl pilećeg temeljca
  • 0.3 dcl konjaka
  • timijan
  • 20 g kikiriki maslac
  • 10 g maslac

Kikiriki i običan maslac otopimo i pomiješamo zajedno.

Pileću jetricu dinstamo s lukom i maslacem, kad je jetrica pri kraju zalijemo konjakom, kad on ishlapi dodamo pileći temeljac, timijan, sol i papar te raskuhavamo. Kad je raskuhana stavimo je u blender i blendamo u kremu koju protisnemo kroz sito da bude glatka. Možemo napraviti žličnjake ili staviti u neki kalup.

Focaccia

  • 40 g soli
  • 800 g vode
  • 40 g kvasca
  • 1.33 dcl maslinovog ulja
  • 1.33 kg glatkog brašna

U toploj vodi razmutiti sol i kvasac, dodati brašno i maslinovo ulje. Sve zajedno dobro zamijesiti, ostaviti na toplom dok se tijesto ne digne. Kad se digne, onda ga još jednom premijesimo i stavimo u kalup za pečenje. Pustimo 10-15 min da se ponovno digne, na tijesto stavimo krupne soli i stavimo peći. U Focacciu možemo dodavati razne začine poput ružmarina, timijana, ali i razno povrće. Pečemo ju na 175 stupnjeva, ovisno o veličini kalupa, cca. 25 minuta. Razrežemo i serviramo uz pate.

Korjenasto povrće, mahunarke, hladno prešana ulja... Prevenirajte tegobe hranom

 Prati nas na Viber Public Chatu!