Ovaj recept idealan je za one koji vole kinesku kuhinju i kuhati u woku – višenamjenskoj posudi iz kineske kulinarske tradicije, gdje se namirnice prže u vrlo malo masnoće ili čak na samoj pari.
Bitno je jednolično i, recimo tako, pedantno
usitniti sve sastojke. Meso mora biti krto i meko tzv.lungić ili pileći
file. Ovaj recept je kombinacija više sličnih recepata.
Gombao je kineski
specijalitet sa kikirikijem, a naša Nada koristila je tri vrste mesa. Vrlo ukusno
istočnjačko jelo poslužuje se uz
kuhanu rižu, a toplo ga preporučujemo svima!
Potrebni sastojci:
1 pileći file
10
dag svinjetine (od lungića)
10dag
junetine
2
mrkve
1
poriluk
1
žlica bambusa
100g
kikirikija
1
poriluk
1
crvena paprika
1
zelena paprika
škrobno
brašno “Gusnel”
1dcl
ulja
2
češnja češnjaka
3-4
žlice sojinog umaka
1
dcl bijelog vina
voda
sol,papar
Priprema:
1. Meso malo poperite i posušite u
kuhinjskom papiru, te ga narežite na jednolične kockice. Pospite ga Gusnelom.
2. Poriluk i mrkvu narežite na
kolutiće,a paprike na kockice. Operite pod mlazom hladne vode.
3. Na ulju kratko popržite kikiriki,pa
ga izvadite rupičastom lopaticom na tanjur, isto napravite i s mesom, stavite ga
na ulje u kojem se pržio kikiriki i pržite 15-tak minuta sa svih strana do
zlatnožute boje. Izvadite na tanjur s kikirikijem.
4. Na istoj masnoći popržite
povrće, dodajte bambus i sitno nasjeckan češnjak. Dolijte vino i vodu, miješajte.
5. Meso i kikiriki vratite u wok s
povrćem, po potrebi dodajte još malo vina ili vode i kratko sve zajedno
propirjajte. Posolite i popaprite.
6. Jednu žličicu Gusnela razmutite u
zasebnoj manjoj posudi sa malo vode i soja umakom, po želji možete dodati i malo
Vegete. Smjesu izlijte u wok s mesom i povrćem, sve još kratko prokuhajte iposlužite uz kuhanu rižu.
Dobar tek!
Nada Duhović
Just good food