Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako jednostavno oguliti češnjak – evo jedne genijalne, a brze tehnike

Shutterstock

Jedna od najukusnijih namirnica s prepoznatljivim intenzivnim mirisom je svježi češnjak.

No čak i kuharica poznata i vješta poput  Marthe Stewart zna da ponekad može biti teško oguliti ovu namirnicu, posebno ako vam je potrebno puno češnjaka za pripremu nekog jela.

Postoje razna pomagala koja su dizajnirana kako bi pomogle da se lakše oguli češnjak, ali ne morate još posegnuti u novčanik: možete i sami to napraviti bez da ste potrošili kunu, a zahvaljujući velikom iskustvu ove poznate kuharice. Ono što je možda najvažnije jest činjenica da vam neće i cijele ruke, cijeli dan, mirisati po češnjaku.

U par koraka do oguljenog češnjaka

Tehnika koju ona savjetuje zahtjeva dva predmeta koja već sigurno imate u kući; dvije zdjelice koje su otprilike iste veličine, ili da jedna može stati u drugu. 

Blagotvoran napitak za organizam i psihu: 5 razloga zašto svakodnevno piti čaj od kamilice

Potrebno je dakle staviti jedan češnjak u jednu posudicu, a onda dnom druge posudice pritisnuti kako bi se režnjevi odvojili. Nakon što su se režnjevi odvojili, posudicu u kojoj se nalaze poklopite drugom posudom, dobro protresite ali čvrsto ih držite kako se češnjak ne bi razletio po cijeloj kuhinji. Vjerovali ili ne, svaki će se režanj lijepo očistiti od kožice

Dobro je znati…

Prije korištenja, režnjeve češnjaka nasjeckajte ili pritisnite i ostavite stajati najmanje 5, a najbolje 10 minuta. Toliko je vremena potrebno da se sintetizira ljekoviti spoj alicin. Nakon što je češnjak odstajao pripremajte ga 5-15 minuta na niskoj ili srednjoj temperaturi kako bi sačuvali hranjive tvari.

Imate problema s trbuhom i crijevima? Gastroenterolog upozorava na 5 mogućih krivaca

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo