Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako uspješno izvaditi kolač iz kalupa, bilo da se radi o kuglofu, torti, štruci…

Shutterstock 1713421387

Ako ste i jednom pekli kolač, najveći se problem javlja kada ga trebamo izvaditi iz kalupa.

Kolači su puno sastojaka koji su skloni lijepljenju, šećeri i proteini posebno. Starije posude za pečenje koje su oštećene sigurno će ubrzati proces lijepljenja. 

Uz pravilnu pripremu možete osigurati da vam se takav problem više ne ponovi i da idući kolač iz pećnice izađe savršen. Najvažniji je prvi korak dobro obložiti posudu. 

Masnoće 

Kakvu god da posudu imate, uvijek je pametno prvo ju premazati masnoćama – ravnomjerno. 

Možete koristiti biljnu mast koja nema mirisa i okusa, nije skupa i neće zagorjeti u pećnici. Maslac će dati slatkasti okus, ali i bogat. No kako se lako može zapaliti na visokim temperaturama, može promijeniti boju i dati malo jači okus. Tu je ulje u spreju koje će pomoći, ali kako ga može biti i previše, višak obrišite krpicom. 

Ako koristite maslac, uzmite ga žlicu i ostavite da se zagrije na sobnoj temperaturi i njime premažite tavu. 

Jedan neočekivan sastojak će zauvijek promijeniti vaš umak od rajčice – na bolje!

Brašno 

Kako pojašnjava autorica knjiga o kuhanju, Molly Stevens, brašno je dobra opcija koja će spriječiti ljepljenje.  Za čokoladne kolače možete koristiti i kakao u prahu pa ćete se tako i riješiti bijelih mrlja koje mogu na kolaču ostati ako se posuda oblagala brašnom. 

Ako želite dodati brašno nakon što ste namastili posudu, to napravite tako da u nju stavite brašno i vrtite posudom dok se sve pravilno ne rasporedi, a onda višak jednostavno istresete. 

Masni papir

Kada god možete koristite papir za oblaganje, iako se ne slaže dobro sa svim oblicima posuda. Možete i malo namastiti podlogu prije nego stavite papir kako biste bili još sigurniji, a papir nećete morati trgati s podloge. Kada koristite papir, on vam i olakšava da lakše izvadite kolač, ali za to morate na rubu posude ostaviti višak papira. 

Okrugli kalupi

Njih je najbolje namastiti i pobrašniti ili koristiti sprej. Možete odrezati okrugli komad papira i staviti ga na dno i posebno na stranice kalupa. 

Ako ste na dijeti, ne preskačite večeru! Imamo 3 konkretna jela od samo 400 kalorija

Kockasti kalupi

masnoća i brašno su dobra opcija, ali možete isto tako izrezati komade papira pa njima obložiti dno i stranice. 

Kalup za kuglof

Brašno i masnoće ili sprej su najbolje opcije, a kako biste što bore premazali koristite kist. Ako se ipak kolač zalijepi, savjet je da stavite cijelu posudu nad slabu vatru vrlo kratko kako bi se otopile masnoće. Možete i kolač vratiti kratko u pećnicu ili stavite krpu preko kolača a njega nad vruću vodu. 

Kalup za štruce

Stavite brašno ili brašno s masnoćom. Na to stavite papir i ostavite malo više papira iznad rubova kako biste cijelu štrucu mogli izvaditi van uz pomoć papira. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo