Ako ste i jednom pekli kolač, najveći se problem javlja kada ga trebamo izvaditi iz kalupa.
Kolači su puno sastojaka koji su skloni lijepljenju, šećeri i proteini posebno. Starije posude za pečenje koje su oštećene sigurno će ubrzati proces lijepljenja.
Uz pravilnu pripremu možete osigurati da vam se takav problem više ne ponovi i da idući kolač iz pećnice izađe savršen. Najvažniji je prvi korak dobro obložiti posudu.
Masnoće
Kakvu god da posudu imate, uvijek je pametno prvo ju premazati masnoćama – ravnomjerno.
Možete koristiti biljnu mast koja nema mirisa i okusa, nije skupa i neće zagorjeti u pećnici. Maslac će dati slatkasti okus, ali i bogat. No kako se lako može zapaliti na visokim temperaturama, može promijeniti boju i dati malo jači okus. Tu je ulje u spreju koje će pomoći, ali kako ga može biti i previše, višak obrišite krpicom.
Ako koristite maslac, uzmite ga žlicu i ostavite da se zagrije na sobnoj temperaturi i njime premažite tavu.
Jedan neočekivan sastojak će zauvijek promijeniti vaš umak od rajčice – na bolje!
Brašno
Kako pojašnjava autorica knjiga o kuhanju, Molly Stevens, brašno je dobra opcija koja će spriječiti ljepljenje. Za čokoladne kolače možete koristiti i kakao u prahu pa ćete se tako i riješiti bijelih mrlja koje mogu na kolaču ostati ako se posuda oblagala brašnom.
Ako želite dodati brašno nakon što ste namastili posudu, to napravite tako da u nju stavite brašno i vrtite posudom dok se sve pravilno ne rasporedi, a onda višak jednostavno istresete.
Masni papir
Kada god možete koristite papir za oblaganje, iako se ne slaže dobro sa svim oblicima posuda. Možete i malo namastiti podlogu prije nego stavite papir kako biste bili još sigurniji, a papir nećete morati trgati s podloge. Kada koristite papir, on vam i olakšava da lakše izvadite kolač, ali za to morate na rubu posude ostaviti višak papira.
Okrugli kalupi
Njih je najbolje namastiti i pobrašniti ili koristiti sprej. Možete odrezati okrugli komad papira i staviti ga na dno i posebno na stranice kalupa.
Ako ste na dijeti, ne preskačite večeru! Imamo 3 konkretna jela od samo 400 kalorija
Kockasti kalupi
masnoća i brašno su dobra opcija, ali možete isto tako izrezati komade papira pa njima obložiti dno i stranice.
Kalup za kuglof
Brašno i masnoće ili sprej su najbolje opcije, a kako biste što bore premazali koristite kist. Ako se ipak kolač zalijepi, savjet je da stavite cijelu posudu nad slabu vatru vrlo kratko kako bi se otopile masnoće. Možete i kolač vratiti kratko u pećnicu ili stavite krpu preko kolača a njega nad vruću vodu.
Kalup za štruce
Stavite brašno ili brašno s masnoćom. Na to stavite papir i ostavite malo više papira iznad rubova kako biste cijelu štrucu mogli izvaditi van uz pomoć papira.
A. A.
Foto: Shutterstock