Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jedan neočekivan sastojak će zauvijek promijeniti vaš umak od rajčice – na bolje!

Shutterstock

Ionako savršen, umak od rajčice uz jedan dodatni sastojak može biti još ukusniji!

Ako nemate ideju što kuhati, umak od rajčice s tjesteninom i parmezanom je uvijek dobar izbor. Iako se radi o savršenom paru, može se jesti i s jajima, ribom, sirom i mesom. Bilo da ste kuhar amater ili pravi profesionalac, umak od rajčice je jelo koje bi svatko trebao znati pripremiti.

Bilo da umaku volite dodavati povrće ili mnogo začina, puno je različitih recepata za koje možete iskoristiti. Na primjer, u receptu poznate talijanske kuharice Marcelle Hazan, ovaj umak stoji na listi najboljih, a sadrži samo tri jednostavna sastojka, rajčicu, luk i maslac.
Iako se ovaj umak jednostavno priprema, pronaći recept koji će vas ostaviti bez daha ponekad može biti izazov. Ako vas recept kojeg ste do danas koristili više ne zadovoljava, postoji jedan tajni sastojak koji će vas oduševiti. Što je u pitanju? Prema onome što piše portal MyRecepies, jedan neočekivani sastojak će jelu dodati tu jednu posebnu notu, a u pitanju je upravo riblji umak.

Omiljen doručak nutricionistice oduševit će i vas – u jaja dodaje sastojke koje svi imamo u kuhinji

Kako mu i samo ime otkriva, radi se upravo o umaku od ribe, koji sadrži i sol i slatkoću, a često se radi od inćuna koji su bili fermentirani nekoliko mjeseci, a ponekad i godinu dana. Rezultat tog procesa je smeđi umak koji sadrži glutamate, a upravo oni će dati nevjerojatan okus vašem umaku od rajčice.

Važno je koliko umaka dodajete

Ako želite dobiti najbolje od ovog umaka, morate paziti kada ga dodajete umaku. Dodajte ga postepeno, dok se umak kuha, a za početak pred kraj kuhanja dodajte pola male žličice i procijenite koliko ga još treba dodati.

Ako ste vegetarijanac ili vegan, ili vam miris ovog umaka budi želju da pobjegnete iz kuhinje, možete ga zamijeniti veganskom inačicom, koja se često priprema od shiitake gljiva, ili možete dodati malo miso umaka.

Osim što je ukusna, rajčica zaslužuje posebnu pažnju jer je zdrava

Najpoznatija korist rajčice je što sadrži likopen, najjači antioksidans iz skupine karotenoida, koji pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka. Likopen je snažan i specifičan inhibitor bujanja stanica raka koje je regulirano staničnim procesom zvanim stanični ciklus, Likopen može spriječiti malignu transformaciju, stanični proces koji opisuje preobrazbu normalne stanice u stanicu raka. Likopen, kojeg u rajčici ima toliko da joj daje njenu tipičnu crvenu boju, koristan je i protiv brojnih drugih zdravstvenih komplikacija i bolesti.

Genijalna juha od leće s gljivama – usporava starenje i okrepljuje organizam

Prema pisanju stručnjaka, rajčica je na samom vrhu kada je u pitanju proizvodnja likopena, i tako se nalazi na ljestvici 10 najboljih namirnica koje imaju najviše antioksidanata. Grejp, papaja, lubenica su također izvori bioaktivnih supstanci. Kako biste iskoristili što više likopena iz rajčice, dobro je koristiti već dozrele i kuhane rajčice jer one imaju najvišu koncentraciju likopena, prema studiji objavljenoj u stručnom magazinu Journal of Agriculture and Food Chemistry.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo