Božanstvena rajčica

rajcica, paradajz, maslinovo ulje

Rajčica, koja je u stvari voće a ne povrće, prepuna je korisnih sastojaka koji imaju neprocjenjiv utjecaj na ljudsko zdravlje. Ona je veoma svestrana namirnica koju je moguće pripremiti na raznovrsne načine, pa biste je definitivno trebali uvrstiti u svoju prehranu.

SalataNajpoznatija korist rajčice je što sadrži likopen, najjači antioksidans iz skupine karotenoida, koji pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka. Likopen je snažan i specifičan inhibitor bujanja stanica raka koje je regulirano staničnim procesom zvanim stanični ciklus, piše www.oktal-pharma.hr. Brza i nekontrolirana dioba stanica ključ je metabolizma stanica raka. Aktivnost likopena u usporavanju napredovanja staničnog ciklusa može objasniti predočenu aktivnost u usporavanju širenja određenih tipova raka.

Likopen može spriječiti malignu transformaciju, stanični proces koji opisuje preobrazbu normalne stanice u stanicu raka. Inhibicija kontaktom jedan je od mehanizama koji kontrolira pretjeranu diobu i umnožavanje stanica. Zbog tog mehanizma stanica će se u pretrpanom okružju prestati umnožavati. Uz to, specijalne strukture u staničnoj membrani imaju funkciju komunikacijskih kanala među stanicama. Likopen obnavlja komunikacijske kanale među stanicama i pomaže eliminaciju karcinogenih tvari i toksina iz tijela.

Korisnost likopena

Likopen, kojeg u rajčici ima toliko da joj daje njenu tipičnu crvenu boju, koristan je i protiv brojnih drugih zdravstvenih komplikacija i bolesti. Svakog dana naše stanice oštećuju slobodni radikali (oksidansi) koji nastaju pucanjem veza unutar molekula u stanicama našeg organizma, pod utjecajem različitih faktora, kao što su: pušenje, izloženost ionizirajućem zračenju, UV zrakama, zagađenom zraku... I protiv njih pomaže ovaj antioksidans. Likopen ima sposobnost inaktivacije slobodnih radikala koji mogu oštetiti naše stanice. Kao glavni karotenoid u ljudskoj krvi, likopen štiti lipide, proteine i DNA od oksidacije.

RajčicaSve je više medicinskih istraživanja o korisnosti rajčice za ljudsko zdravlje. Može se čak reći da rajčica ima toliko zdravstvenih blagodati da ih znanstvenici ne stignu objaviti. Neka od tih istraživanja dokazala su korist likopena ne samo u sprečavanju raka, već i bolesti srca te visokog kolesterola u krvi. Ovo su zbilja uzbudljive informacije, a još je pozitivnije to što se svakog dana otkrivaju nove zdravstvene koristi rajčice.

Naše tijelo ne proizvodi likopen, zato su nam potrebni drugi izvori ovog moćnog antioksidansa. I dok ga sadrže i drugo voće i povrće (lubenica, crveni grejp), nijedno nema toliko visoku koncentraciju kao rajčica.

Najbolji prirodni izvori likopena

Preporučeni dnevni unos likopena je od 8 do 10 mg. Apsorpcija likopena bolja je kad se konzumiraju prerađeni proizvodi od rajčica (uz dodatak ulja) jer se u nekuhanim rajčicama likopen nalazi u spoju s drugim tvarima, što otežava njegovu dostupnost. Kuhanjem se ti spojevi razaraju, pa se na taj način potpomaže njegova dostupnost u organizmu. Zbog toga su najbolji prirodni izvori likopena: gusta juha od rajčice, kuhani umak od rajčice i kečap te pasterizirani sok od rajčice.

Uz sve ove studije vezana uz rajčicu i njezine zdravstvene koristi za ljudski organizam, još uvijek se vrše brojna istraživanja jer znastvenici shvaćaju kako još nisu u potpunosti otkrili sve tajne rajčice.

Sok od rajčiceIstraživanja polako dokazuju da konzumiranje rajčica i proizvoda od rajčica vrlo vjerojatno može spriječiti oksidaciju seruma lipida i značajno smanjiti rizik od makularne degeneracije.

Rajčica je jedna od najzdravijih „voćki“ koja sadrži „moć“ suzbijanja nekih od najopakijih bolesti s kojima se ljudi susreću. S velikim asortimanom proizvoda od rajčice u trgovinama, danas usitinu nije teško iskoristiti puni potencijal ovog čudesnog voća.

Izvor: Žena.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!