Pileća juha nudi protuupalna svojstva koja olakšavaju simptome prehlade, tvrde znanstvenici.
Dodatna su istraživanja potvrdila da aroma, začini i temperatura juhe može pročistiti dišne putove koji zadaju najviše problema.
Dr. Gail van Diepen je izjavio za Daily Mail: “Važno je povećati unos tekućine u organizam ako ste prehlađeni. Kada ste bolesni tijelo treba nadomjestiti izgubljenu tekućinu, a topla će juha napraviti baš to”. Iako znanost ne može identificirati koji sastojci iz juhe pomažu u borbi protiv prehlada, vjerojatno se radi o njihovoj kombinaciji.
Većina juha sadrži namirnice koje su pune nutrijenata – vlakana, vitamina C i antioksidanata koji jačaju imunitet kako bi se on lakše borio protiv simptoma prehlade.
Donosimo recept za domaću pileću juhu:
Potrebni sastojci i priprema
- U hladnu vodu dodajte pileće meso. Birajte komade pileta s kostima zbog arome. Dodajte mrkvu, peršin, celer, korabu i jednu svježu papriku koju ćete prethodno očistiti.
- Jednu manju glavicu crvenog luka (cijelu, ne rezanu) prepržite kratko na vatri te dodajte mesu i povrću. Dodajte vodi jedan režanj češnjaka ukomadu.
- Kada juha zavrije, smanjite vatru i s površine pokupite žlicom nečistoće (to se radi kako bi juha ostala “bistra”)
- Umjesto soli koristite vegetu
- Kuhajte tako u polupokrivenoj posudi dok meso ne omekša
- 20-ak minuta prije kraja dodajte povrća po želji (karfiol, brokula, kelj, mladi luk, grašak…).
- Iz juhe izvadite papriku, celer, korabu i luk te dodajte papra po ukusu
- Isključite vatru, procijedite juhu te dodajte kopra i ostavite poklopljeno nekoliko minuta
- Dodajte tjesteninu ili okruglice od griza
Dobar tek!
Prirodni pripravak od jabučnog octa, meda i češnjaka za jak imunitet
Foto: Shutterstock
A. A.