Hrskavi i vrući trokutići od vučenog tijesta nadjeveni su odličnom kombinacijom špinata, feta sira i oraha, a muškatni oraščić daje im specifičan orijentalni okus.
Pripremaju se brzo i jednostavno. Ne dajte im da se ohlade jer su puno ukusniji dok su još vrući.
Sastojci:
2-3 žlice maslinova ulja
- 1 manji luk srebrenac ili obični žuti
- 400 g špinata (odmrznutog)
- 150 g smrvljenog feta sira
- 70 g nasjeckanih oraha
- malo muškatnog oraščića
- papar
- 8 listova vučenog tijesta (za savijače)
- 200 g otopljenog maslaca ili margarina
- sezam
Priprema:
1. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno nasjeckan srebrenac ili luk pa ga propirjajte da omekša. Iz špinata, šaku po šaku iscjedite su tekućinu, dodajte ga pirjanom luku i mješajte zajedno na laganoj vatri, sve dok ne ispari sva tekućina. Maknite s vatre i pretresite u zdjelu. Izmješajte propirjan špinat, smrvljenu fetu i orahe. Začinite paprom i muškatnim oraščićem.
2. Na radnu plohu raširite prvi list vučenog tijesta, premažite ga s malo maslaca ili margarina. Prvi list vučenog tijesta prekrijte drugim listom. Škarama izrežite trake od vučenog tijesta širine osam cm. Na kraj (vrh) trake stavite žlicu mješavine sa špinatom. Donji okrajak tijesta preklopite preko nadjeva i oblikujte trokut, a zatim tako nastavite preklapati traku do kraja. Napunite i oblikujte i ostale trokute dok ne potrošite sve preostale sastojke. Trokute poslažite na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje, premažite otopljenim maslacem i svaki pospite s malo sezama.
3. Trokutiće od vučenog tjesta pecite u zagrijanoj pećnici dok ne postanu hrskavi i zlatnosmeđi (10-tak minuta). Poslužite vruće!
Nada Duhović
Just good food