Povrće na roštilju - kako ga pripremiti i koje odabrati - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Povrće na roštilju – kako ga pripremiti i koje odabrati

Foto: Shutterstock

Peći meso iznad žara je uobičajena tehnika pripremanja roštilja, no jednako tako se, već tradicionalno za prilog mesu na roštilju priprema i povrće.

Ako ste pravi gurman ili najviše uživate u društvu obitelji i prijatelja, sasvim sigurno se veselite proljeću jer to znači roštiljanje na otvorenom. Tehnika dobrog roštilja je bezbroj, a mi smo sigurni da ste do ove godine usavršili svoju. Ako niste obraćali previše pažnje na pripremu povrća na žaru, stručnjakinja za hranu

Magistrica nutricionizma, Mirna Trumbetaš otkriva koje je povrće najbolje za pripremu na žaru:

“Najčešće povrće za roštilj su paprike, tikvice i gljive koje nisu povrće ali su jednako dobar prilog uz meso s roštilja.”

Za koje god se povrće odlučili, narežite ga prije obrade na tanke kriške, u mužaru povežite začine poput soli, papra i omiljenog začinskog bilja, dodajte malo maslinova ulja kako biste dobili glatku gustu masu i kistom pređite preko povrća.

“Pecite ga kratko kako ne bi pregorjelo jer upravo to zagaranje može biti štetno po zdravlje. Sami vitamini te nešto minerala je uništeno pri termičkoj obradi na visokim temperaturama. Ostala su vlakna te niska energetska vrijednost povrća ukoliko je stavljena umjerena količina ulja, kao priloga”.

Kod roštiljanja je važno da hrana ne pregori, jer u tom slučaju se stvaraju heterociklički amini koji su kancerogeni.

Roštilj bi trebao biti organiziran prigodno, napominje Mirna, ne prečesto tako da ga možemo tretirati kao zadovoljstvo koje si većina ljudi može dozvoliti i ako je malo preslano i prezačinjeno.

Ana Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo