Prijedlog za bezmesni petak: oslić na 3 načina - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Prijedlog za bezmesni petak: oslić na 3 načina

Dosadilo vam je oslića pripremati na jedan te isti način? Za vas imamo tri prijedloga!

Ako ste mislili kako riba mora biti skupa da bi bila kvalitetna i hranjiva, gadno se se prevarili.

Termelj mediteranske prehrane – riba – jedna je od najvažnijih namirnica u ljudskoj prehrani, a s obzirom da sadrži malu količinu masnoće, preporučuje se za zdravlje srca i krvnih žila.

Donosimo tri prijedloga za recepte s oslićem.

1. Fileti oslića u kaputiću od cornflakesa i badema

Ovako pripremljeni, poprženi odresci posebno su ukusni: izvana su hrskavi, a iznutra je sočno i meko bijelo riblje meso. Po želji pokapajte limunom ili limetom i poslužite uz salatu, rajčicu ili neki drugi prilog po vašoj želji.

Sastojci:

  • 4 fileta bijele ribe (oslić)
  • sol
  • 1 šalica polubijelog brašna
  • 1 šalica hladne vode
  • 1 šalica kukuruznih pahuljica
  • 1/2 šalice badema
  • 1 i 1/2 šalice suncokretova ulja za prženje

Priprema:

1. Filete operite, potapkajte kuhinjskim papirom i tako posušite. Svaki posolite prstohvatom soli. Brašno pomiješajte s vodom tako da dobijete glatku smjesu. Kukuruzne pahuljice usitnite u mužaru ili u multipraktiku, a bademe sitno nasjeckajte. Svaki filet prvo uronite u smjesu brašna i vode, a zatim stavite u suhu smjesu od kukuruznih pahuljica (cornflakesa) i badema.

2. Zagrijte ulje u tavi i pripremljene filete popržite na srednje jakoj vatri s obje strane dok ne poprime smeđkasti ton. Pohane filete ocijedite na papirnom kuhinjskom papiru. Poslužite uz prilog po želji.

2. Zdrav i ukusan namaz od oslića za najosjetljivija nepca!

Osim što ribu možete jesti filetiranu, zašto ne biste probali od nje napraviti namaz? Ako se želite zdravo hraniti, preskočite bijelo pšenično brašno i ukusni namaz od oslića nanesite na graham ili raženi kruh.

Sastojci potrebni za namaz:

  • 60 g kruha
  • 90 g očišćenog oslića
  • 150 g povrća (rajčica, paprika, krastavci i crveni luk)
  • 2 čajne žličice maslinova ulja
  • sol
  • papar
  • list svježeg peršina
  • 2 lovorova lista
  • 2 češnja češnjaka ocat

Priprema:

  • Kuhajte oslić u vodi s malo soli, dva lovorova lista i jednom žlicom maslinova ulja.
  • Na žličici maslinova ulja popržite dva češnja češnjaka. Na tome popirjajte kuhani oslić i sve zajedno izmiksajte štapnim mikserom.
  • Po želji dodajte sol, papar i nasjeckani peršin.
  • Za salatu očistite i operite povrće, narežite i začinite s nekoliko kapi maslonovog ulja i octom.

Namaz namažite na graham kruh i jedite uz osvježavajuću salatu.

3. Pohane riblje kuglice

Oslić skuhajte u posoljenoj vodi s malo limunova soka. Ocijedite i očistite od kosti, ohladite i usitnite na komadiće. Dodajte dva režnja usitnjenog češnjaka, dvije žlice krušnih mrvica, jedno razmućeno jaje, soli i papra, žlicu začina po želji (vlasac, peršin…) i veliku žlicu maslinovog ulja. Sve sastojke dobro promiješajte te na kraju dodajte naribanu mozzarellu.

Od dobivene smjese oblikujte kuglice te ih uvaljajte u krušne mrvice. Pržite na vrućem ulju dok ne postanu zlatne. Kuglice ocijedite na kuhinjskom papiru kako bi izgubile suvišnu masnoću te poslužite s kuhanim povrćem i preljevom po želji.

Znate li koja je riba najbolja, a koja je najgora za vaše zdravlje? I je li baš uvijek divlja riba bolja od one iz uzgoja?

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo