Spravljanje zimnice je ponovo "in" - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Spravljanje zimnice je ponovo “in”

Povrće za zimnicu treba biti dobre kvalitete i ne smije imati trulih dijelova. Ukoliko ih ima, obavezno ih odstranite ili ga uopće nemojte stavljati za zimnicu.

Vrijeme spremanja zimnica još
nije gotovo, ali ako do sada niste odlučili hoćete li ju spravljati, krajnje je
vrijeme da se odlučite što ćete spremiti ove godine. Zanimljivo je spomenuti da
je mnoge ljude gospodarska kriza navela da nakon dugog niza godina ponovno
počnu raditi zimnicu i ono što je najljepše, počeli su uživati u toj radnji, i
na kraju njezinoj konzumaciji jer – domaće je domaće. Ukoliko ste se po prvi
puta ili nakon mnogo godina odlučili na spravljanje zimnice i treba vam malo
osvježiti pamćenje, ovo je savršen tekst za vas.

Kao što i sami već do sada znate, načina spravljanja zimnice ima bezbroj, no
kada pogledate malo bolje, sve su to više ili manje varijacije na temu. Odnosno
hoćete li dodati nešto više ili manje šećera, octa, vode, te začina…
Zbog toga smo u ovom tekstu odlučili vam dati osnovne upute i recepte kako
spraviti zimnicu, a na vama je da nađete svoju savršenu kombinaciju.

Popara i pasterizacija

kZa pravu zimicu koja mora ostati svježa mjesecima nakon što ju spravite,
potrebno je provesti određene postupke. Jedna od njih je blanširanje ili
popara, odnosno stavljanje veće količine povrća u vruću vodu, tako dugo dok ona
ponovo ne zavrije. Nakon što voda zavrije, povrće se izvadi van te se odmah
stavi pod hladnu vodu (možete staviti i led). Nakon toga, povrće možete staviti
u staklenke koje se prije toga prokuhali.

Osim popare, voće za zimnicu morate i pasterizirati. Ono što trebate napraviti
je da staklenke napunjene zimnicom  stavite u lonac i napunite s do pola s
vodom te pričekate da voda zavrije. S tim ćete ubiti sve bakterije, te ga na
taj način konzervirati.

Sačuvajte od kvarenja

Povrće za zimnicu treba biti dobre kvalitete i ne smije imati trulih dijelova.
Ukoliko ih ima, obavezno ih odstranite ili ga uopće nemojte stavljati za
zimnicu. Staklenke napunite s povrćem do samog vrha i prelijte s mješavinom
octa vode, šećera i soli, te začina. Složite povrće na taj način da ne može
isplivati na površinu i izaći iz octa, jer će se u tom slučaju pokvariti.

Također, staklenke zatvarajte samo s poklopcima koji ne propuštaju zrak. Prelijte povrće octom, jer ono će upiti jedan dio, pa kako ne bi ostalo na suhom. Kada jednom otvorite staklenku za konzumaciju, držite ju obavezno u hladnjaku, kako se povrće ne bi pokvarilo te iz nje uvijek povrće uzimajte čistim priborom za jelo jer bakterije koje se nalaze u slini ili hrani potiču kvarenje.Kada ste usvojili ova osnovna pravila, evo nekoliko jednostavnih recepta za spravljanje zimnice.

kKiseli krastavci

5 kilograma krastavaca (manjih)
3 litre vode
1,5 alkoholnog octa (10%)
125 g šećera
125 g soli
Malo papra u zrnu
Malo svježeg kopra

Zajedno prokuhajte vodu, ocat, šećer i sol. Krastavce dobro operite i ocjedite na krpi. U prokuhane staklenke stavite nekoliko zrnca papra, manju stabljiku kopra, gorušice, te gusto poslažite krastavce koje ćete prelijati vrućim octom.

Odmah zatvorite staklenke koje možete staviti u lonac s vrućom vodom na pasterizaciju ili pak u pećnicu na 80 °C na 45 minuta. Nakon toga pustite da se staklenke s krastavcima ohlade, te ih spremite na hladnije i tamnije mjesto.

Na isti način možete spraviti paprike i feferone, no njih je potrebno prije popariti.

Miješano povrće

naribajte kupus
narežite krastavce (na kolutiće)
narežite mrkvu
narežite papriku (na trakice)

Uzmite jednaku količinu povrća. Papriku, kupus i mrkvu poparite, a nakon što ste izvadili povrće iz vode dodajte krastavce, te sve dobro pomiješajte. Na 1,5 litara octa (5%), stavite jednu veliku žlicu soli i šećera. Ocat nemojte kuhati. Povrće stavite u staklenke, tako da bude gusto zbijeno ali ne i natiskano. Na vrh samo možete staviti malo papra u zrnu i lovorov list. Prelijte octom 1 centimetar iznad ruba, pričekajte da povrće popije ocat te još nadolijte koliko je potrebno. Staklenke dobro zatvorite i pasterizirajte. Nakon 40-ak dana zimnica je spremna na upotrebu.

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo