U bilo koje doba dana ili na bilo kojem mjestu, topla domaća štrudla od jabuka i domaćih šljiva je uvijek dobro došla.
Ovaj
put ju radim kao još jednu moju ulaznicu u igru
“Ajme koliko nas je” u kojoj nam ovaj mjesec
Snježa
zadaje šljivu kao temu igre. Odlična tema
Snježo!
Potrebni sastojci za tijesto
150 g brašna
malo soli
3-4 žlice ulja
Za nadjev
450 g kiselijih jabuka (npr. idared)
450 g šljiva
4 žlice šećera
malo cimeta
40 g nasjeckanih oraha
100 g otopljenog maslaca
50 g krušnih mrvica
šećer u prahu
Postupak
1. Brašno pomiješajte s malo soli, uljem i 1 dcl mlake vode, pa ga spiralnim nastavcima miksera umijesite u čvršće tijesto. Za tim ga rukama ručno domijesite čvrstim otiskivanjem o radnu površinu sve dok tijesto ne postane sjajno i glatko. Premažite tijesto s par kapi ulja, prekrijte preokrenutom zdjelom i ostavite da odstoji 30-ak minuta.
2. Za to vrijeme ogulite jabuke, očistite i narežite na kockice. Šljive operite, očistite od koštica, maknite im peteljke i narežite na četvrtine. Voće pomiješajte sa šećerom, orasima i malo cimeta.
3. Maslac otopite, a pećnicu zagrijte na 200 °C. Pripremite kalup za pečenje koji obložite papirom za pečenje. Odstajalo tijesto stavite na pobrašnjenu radnu podlogu (stolnjak), pa ga prvo razvaljajte koliko više možete valjkom, a za tim ga rukama i vrhovima prstiju oprezno razvucite dok ne postane prozirno. Premažite tijesto s malo otopljenog maslaca, pospite krušnim mrvicama pa preko toga rasporedite voće. Bočne stranice tijesta prebacite prema sredini i uz pomoć stolnjaka zarolajte tijesto skupa s voćem u savijaču. Savijaču premjestite s spojem prema dolje u pripremljen kalup za pečenje. Stavite sve u pećnicu i pecite 40-ak minuta ili dok štrudla ne postane zlaćano žuta. Povremeno ju premažite ostatkom otopljenog maslaca. Gotovu štrudlu izvadite iz pećnice, malo prohladite i pospite šećerom u prahu. Poslužite još toplu.
Nada Duhović
Just good food