Zdravlje

Zdravlje

8 nezdravih prehrambenih navika koje dovode do nepotrebnog gubitka kose

shutterstock

Zdravlje vaše kose uvelike ovisi o tome što jedete. Odreknite se ovih nezdravih prehrambenih navika koje mogu dovesti do gubitka kose

Konzumiranjem hrane ne hranite samo želudac ili ugađate okusnim pupoljcima, već hranite i kosu i kožu. Ako imate nezdrave prehrambene navike, one će se odraziti na izgled i zdravlje vaše kose. Gubitak kose ili njezino stanjivanje čest je problem u današnje vrijeme kao rezultat opterećujećeg načina života, pretjeranog stresa i nezdravih prehrambenih navika.

Ako vas gubitak kose pečesto brine, počnite birati zdraviju hranu i stavite hranjive sastojke na svoj tanjur. Kako hrana osigurava esencijalnu prehranu za pravilno funkcioniranje tijela, to čini i za kosu. Prema kozmetičarki i trihologinji dr. Priti Mahire ovo su prehrambene navike koje mogu dovesti do gubitka kose:

1. Previše vitamina A

Višak bilo čega je loš, a esencijalni vitamini nisu iznimka. Vitamin A neophodan je za zdravlje kose i očiju, no višak može pridonijeti gubitku kose.

Kovrčava, sijeda, ravna ili duga kosa: Provjerite što vaša frizura govori o vama

2. Previše pržene ili masne hrane

Postoji veza između masnoća u prženoj hrani i povećanja razine dihidrotestosterona (DHT) i testosterona, hormona koji dovodi do ćelavosti. Kada konzumirate hranu kuhanu na visokoj temperaturi, to povećava oksidativni stres tijela, što dovodi do upale koja na kraju dovodi do opadanja kose.

3. Visoke razine žive

Neke vrste ribe poput skuše, sabljarke i određene tune sadrže visok sadržaj žive, koji je povezan s opadanjem kose.

4. Niskoproteinska prehrana

Proteini sadrže aminokiseline neophodne za rast kose, kaže Mahire za Health Shots.

Folikuli dlake trebaju stalnu opskrbu proteinima kako bi pravilno rasli i funkcionirali. Nedostatak proteina dovodi do stanjivanja, gubitka i lomljivosti kose.

Shutterstock

5. Konzumacija hrane s visokim glikemijskim indeksom

Hrana s visokim glikemijskim indeksom prelako se razgrađuje u šećer. Taj šećer zatim povećava inzulin i androgene u tijelu što nepovoljno utječe na zdravlje kose.

6. Previše prerađenog šećera

Previsoke razine prerađenog šećera u krvi dovode do povećanja inzulina što smanjuje folikule dlake, a to može uzrokovati rani gubitak kose. Mahire preporučuje izbjegavanje pekarskih proizvoda i preocesuirane hrane što je više moguće.

7. Premalo cinka i željeza

Cink i željezo pomažu u stvaranju keratina, koji je neophodan za zdravlje i rast kose. Cink je esencijalni mineral u tragovima koji naše tijelo ne može samo proizvesti, pa ga moramo unijeti dovoljno hranom ili suplementima. Manjak željeza može dovesti i do anemije koja ometa opskrbu folikula dlake hranjivim tvarima i može prekinuti ciklus rasta dlake.

Shutterstock

8. Nedostatak kalcija

Kalcij također igra važnu ulogu u održavanju zdrave i sjajne kose. Mahire ističe kako nedostatak kalcija dovodi do gubitka i stanjivanja kose.

U prehranu uključite namirnice poput jogurta, graha, sjemenki, orašastih plodova, jaja, oraha, zelenog lisnatog povrća, agruma, cjelovitih žitarica, kikirikija i leće kako biste osigurali rast zdrave i sjajne kose, savjetuje dr. Mahire.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo