Ako patite od migrene smanjite unos ovih 10 namirnica koje su dokazani 'okidači' - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ako patite od migrene smanjite unos ovih 10 namirnica koje su dokazani ‘okidači’

Foto: Shutterstock

Mnoge stvari mogu izazvati napadaj migrene, uključujući ono što jedemo i pijemo

Ne postoji nešto poput univerzalnog okidača migrene. Ali postoje neki uobičajeni okidači koji mogu uzrokovati ili pridonijeti epizodama migrene kod nekih ljudi, a među njima je i ovih 10 namirnica:

Kofein
Previše kofeina, kao i odvikavanje od njega, može uzrokovati migrenu ili glavobolju. Međutim, prema American Migrene Foundation kofein, ako ga pravilno doziramo, može i pomoći u zaustavljanju nadolazećih napadaja migrene te olakšati glavobolju. Zapamtite, osim kave i čaj sadrži kofein.

Umjetni zaslađivači
Mnoga prerađena hrana sadrži umjetna sladila. To su zamjene za šećer koje se dodaju hrani i pićima kako bi im dodali slatkoću. Ti zaslađivači mogu izazvati migrenu. Smatra se da aspartam osobito izaziva epizode migrene.

Ovih 10 namirnica čuva zdravlje jetre – uključite ih u prehranu!

Alkohol
Jedan je od najčešćih proizvoda za koje se smatra da izazivaju migrenu. Prema jednoj studiji, više od 35% sudionika s migrenom izjavilo je da je alkohol jedan od njihovih uobičajenih okidača, a više od 77% njih posebno je istaknulo crveno vino. Alkohol može uzrokovati dehidraciju, što također značajno pridonosi razvoju glavobolja.

Čokolada
Prema Američkoj zakladi za migrene, čokolada se, nakon alkohola, smatra drugim najčešćim okidačem napadaja migrene. Čokolada sadrži i kofein i beta-feniletilamin, koji kod nekih ljudi mogu izazvati glavobolju.

Hrana koja sadrži MSG
Mononatrijev glutamat (MSG) je natrijeva sol glutaminske kiseline, koja prirodno postoji u našim tijelima. MSG se nalazi u određenoj hrani i prisutan je u mnogim namirnicama kao aditiv u hrani. Smatra se sigurnim za jesti, ali neki ga istraživači povezuju s napadima migrene. Američka zaklada za migrenu
kaže da izazva ozbiljne epizode migrene kod 10 do 15 posto ljudi. Kod nekih i drugi konzervansi također mogu biti okidači.

Kada glavobolja može biti simptom tumora na mozgu? Evo na što upozoravaju liječnici

Suhomesnati proizvodi
Svi oni – uključujući delikatesne proizvode, šunku, hrenovke i kobasice – sadrže konzervanse koji se nazivaju nitrati, a koji čuvaju boju i okus. Ova hrana može otpustiti dušikov oksid u krv, za koji se smatra da širi krvne žile u mozgu. Neki dokazi ukazuju na to da dušikov oksid može uzrokovati migrenu.

Odležani sirevi
Sadrže tvar koja se zove tiramin. Nastaje prilikom starenja hrane što uzrokuje razgradnju proteina. Što je sir duže odležao, to će biti veći sadržaj tiramina. Tiramin je još jedna kemikalija za koju se smatra da izaziva glavobolju i migrenu. Uobičajeni sirevi s visokim udjelom tiramina su feta, plavi sir i parmezan.

Ukiseljena i fermentirana hrana
Poput odležanih sireva, ukiseljena i fermentirana hrana može sadržavati velike količine tiramina. To su namirnice poput kiselih krastavaca, kimchija, kombuche, ukiseljenih bamija ili ukiseljenih jalapeñosa.

Smrznuta hrana
Konzumiranje smrznute hrane i pića može izazvati jake, probadajuće bolove u glavi koje se pretvaraju u napadaje migrene ako jedete hladnu hranu brzo nakon vježbanja ili kad ste pregrijani.

Slana hrana
Slana hrana, osobito prerađena, može sadržavati štetne konzervanse te izazvati migrenu kod nekih ljudi. Konzumacija visokih razina natrija može povećati krvni tlak, uzrokujući glavobolje ili napadaje migrene.

Prevencija migrenskih epizoda
Epizode migrene mogu biti bolne i ‘stopirati’ vaš život. Ipak, postoje neke navike koje možete promijeniti i usvojiti u načinu života a koje vam mogu pomoći da ih spriječite. Prvo, redoviti obroci, nikada ih nemojte preskakati. Ograničite unos kofeina. dovoljno spavajte te smanjite stres u svom životu (koliko god je to moguće). Isprobajte jogu, mindfulness ili meditaciju, ograničite izloženost jakim svjetlima i izravnoj sunčevoj svjetlosti, što može uzrokovati senzornu mirenu. Radite česte “pauze” od televizije, računala i drugih ekrana. Možete isprobati i eliminacijsku dijetu koja će vam pomoći identificirati alergije ili intolerancije na hranu koje mogu biti okidači vaše glavobolje.


A.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo