Zdravlje

Zdravlje

Alarmantni podaci: Više od trećine osmogodišnjaka u Hrvatskoj je predebelo

U Hrvatskoj osobe prekomjerne tjelesne težine te pretile osobe čine 65 posto stanovništa , što je najveća stopa među državama članicama EU, što čini debljinu gorućim zdravstvenim problemom 

Debljina nije samo uzročnik, već je i sama postala kronična bolest koju treba liječiti. Ona nije samo estetski, nego i zdravstveni problem, glavni je naglasak konferencije “Pretilost kao jedno od ključnih javnozdravstvenih pitanja u Hrvatskoj”, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zagreb. Konferencija je održana u sklopu projekta “Potpora zdravstvenom sustavu kroz informiranje građana”, sufinanciranom od Europskog socijalnog fonda.  
Maja Vajagić, dr. med. spec. javnozdravstvene medicine te voditeljica tima u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, istaknula je kako je debljina javnozdravstveni prioritet u koji je potrebno ulagati pogotovo obzirom na podatak da u Hrvatskoj osobe prekomjerne tjelesne težine i pretile osobe čine 65 posto stanovništva , što je najveća stopa među državama članicama Europske Unije.

Kako debljina u dječjoj dobi utječe na pojavu preuranjenog puberteta?

Trend debljine je u porastu, a nezdrav način života ne dovodi samo do bolesti, već i do smrtnosti. Za prevenciju, ali i liječenje prekomjerne tjelesne težine i debljine potrebno se tijekom cijelog života pridržavati preporuka o zdravim životnim stilovima – uravnoteženo se hraniti, redovito baviti tjelesnom aktivnošću te se pridržavati uputa liječnika, naglasila je Vajagić. 

Čitajte deklaracije

Kad je riječ o pravilnoj prehrani ključnim smatra povećanje konzumacije voća i povrća te uravnoteženih obroka koji se sastoje od proteina, masti i ugljikohidrata. Izbjegavati bi trebalo zaslađena pića, alkohol, slatkiše, previše soli i prerađenu hranu te se istovremeno redovito baviti tjelesnom aktivnošću. Navodi kako bi građani trebali čitati deklaracije jer namirnice znaju imati puno skrivenih soli i šećera koji služe kao konzervansi. 

Shutterstock

U svom se izlaganju dr. Vajagić osvrnula i na “Hrvatske smjernice za liječenje odraslih osoba s debljinom” koje je objavilo Hrvatsko društvo za debljinu. Istaknuto je pet koraka pri liječenju osoba s prekomjernom tjelesnom masom, a to su: prepoznati, procijeniti, preporučiti, postaviti cilj i pratiti. U inicijalnom koraku liječnici i drugi zdravstveni radnici trebali bi pristupiti prepoznavanju debljine kao kronične bolesti, te se prema osobama s problemom odnositi na motivirajući način. Drugi korak je procjena stanja korištenjem odgovarajućih mjerenja i utvrđivanjem temeljnih uzroka, a nakon toga slijede preporuke za mogućnosti liječenja koje uključuju savjete o promjeni načina života, prehrani, tjelesnoj aktivnosti te adekvatnoj terapiji. Sljedeći je korak postavljanje realnih ciljeva i individualiziranog plana liječenja, a posljednja stavka je praćenje i kontinuirana procjena osoba s prehranjenošću ili debljinom.  

Besplatni pregledi za građane

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, Petar Penava, izjavio je kako događaji poput ove konferencije pomažu isticanju ove bitne teme u javnosti te da oni kao društvo svojim nastojanjima pokušavaju građanima usaditi zdrave životne navike.  

Debljina je krivac za inzulinsku rezistenciju, ali i pogoršava sindrom policističkih jajnika

Odsjek zdravstvenih programa i projekata GDCK Zagreb sudjeluje u nizu aktivnosti kojima je svrha usvajanje pravilnog odnosa prema redovitoj vježbi i uravnoteženoj prehrani. Samo smo prošle godine održali 25 edukacija, više od 1000 mjerenja krvnog tlaka te više od 400 biometrijskih mjerenja, istaknuo je Penava i nadodao kako je otprilike deset posto populacije Zagreba prošlo navedene programe. 

Osvrnuo se i na važnost ove teme u smislu prevencije istaknuvši da su podaci o debljini alarmantni na svim razinama, a osobito zabrinjava činjenica što se javljaju kod sve mlađe populacije. Više od trećine djece u dobi od osam godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, stoga je nužno poduzeti konkretne mjere. Tako se primjerice u prostorima Doma Crvenog križa Grada Zagreba na Sljemenu, već četiri desetljeća, odvija program Škola u prirodi, a samo je prošle godine prisustvovalo više od 2000 učenika. 

N.M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo