Alkohol i antibiotici definitivno ne idu zajedno, i ne samo zbog lošijeg učinka lijeka - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Alkohol i antibiotici definitivno ne idu zajedno, i ne samo zbog lošijeg učinka lijeka

Osim što alkohol može povećati ili smanjiti razinu lijeka u krvi, ova kombinacija može izazvati i niz drugih neugodnih, ali i opasnih simptoma

Ispijanje alkohola u vrijeme uzimanja antibiotika uvijek je bilo veliko NE, ali koliko ima realne opasnosti u tome? I više nego što mislite. Neki antibiotici mogu biti opasni za jetru pa se treba posavjetovati s liječnikom prije nego ga pomiješate s alkoholom.

Ako je riječ o umjerenim količinama alkohola, neće uvijek smanjiti učinkovitost antibiotika, iako može, ali može izazvati druge nuspojave i usporiti ozdravljenje, piše dr. Hrvoje Pinoza za portal Kreni Zdravo.

Jednostavno rješenje za glavobolje i migrene koje ne uključuje lijekove

Unošenje alkohola u organizam koji se bori protiv infekcije može dovesti do dehidracije, želučanih tegoba, prekinuti normalan san i smanjiti imunološki odgovor organizma.

Nuspojave ove kombinacije

Alkohol također može utjecati na to kako se neki antibiotici razgrađuju u tijelu radi eliminacije. To bi moglo smanjiti njihovu učinkovitost ili povećati njegovu toksičnost, zbog čega alkohol i antibiotici zajedno nisu dobra kombinacija.

Shutterstock

Jedna od najčešćih reakciju koju alkohol ima s antibiotikom je kad je u pitanju antimikrobno sredstvo metronidazol. On se koristi za razne infekcije (želuca ili crijeva, kože, zglobova i pluća). Uzimanje metronidazola s alkoholom može dovesti do reakcije koja se naziva “reakcija slična disulfiramu” (alkohol uz antibiotik).

Simptomi mogu biti:

  • mučnina i povraćanje
  • crvenilo kože
  • grčevi u želucu
  • glavobolja
  • ubrzan rad srca
  • bol u prsima
  • teškoće u disanju

Slična reakcija može se pojaviti s drugim antibioticima poput cefotetana, cefalosporinskog antibiotika i tinidazola, koji je u istoj klasi kao i metronidazol. Nemojte piti alkohol dok koristite ove lijekove najmanje 72 sata nakon prestanka uzimanja lijeka.

Previše alkohola i nekvalitetna prehrana mogu povećati rizik od demencije  

Također, antibiotik linezolid reagira s određenim alkoholnim pićima, uključujući crno vino i pivo. Pijenje alkohola s ovim lijekom može uzrokovati opasno povećanje tlaka.

Alkohol utječe na živčani sustav

Alkohol se smatra depresorom središnjeg živčanog sustava. Neki antibiotici, poput metronidazola, također mogu dovesti do nuspojava središnjeg živčanog sustava, kao što su pospanost, sedacija, vrtoglavica ili zbunjenost.

Kad se alkohol kombinira s antibioticima koji također imaju depresivni učinak mogu se pojaviti aditivni učinci. Oni mogu ozbiljno utjecati na vožnju te utjecati na starije osobe ili pacijete koji već uzimaju druge lijekove kao što su opioidni lijekovi protiv bolova, mišićni relaksansi, antidepresivi, lijekovi protiv tjeskobe ili napadaja…

Shutterstock

Simptomi ciroze jetre

Poznato je da pretjerana konzumacija alkohola uzrokuje cirozu jetre. Uzimanje antibiotika koji također mogu oštetiti jetru može pogoršati ove vrste problema.

Odmah se javite liječniku ako imate simptome oštećenja jetre poput vrućice, zimice, bolova ili oticanja zglobova, neuobičajenog krvarenja ili nobjašnjivih modrica,  osipa, svrbeža, gubitka apetita, umora, mučnine ili povraćanja, bolova u trbuhu, tamne boje urina, blijede stolice ili žutila kože/očiju.

Koriste iste enzime za razgradnju

U nekim slučajevima razine lijeka u krvotoku mogu se promijeniti zbog alkohola, što može promijeniti učinkovitost. Alkohol se u velikoj mjeri enzimi razgrađuju u jetri. Neki se lijekovi također metaboliziraju istim ili sličnim enzimima. Ovisno o tome koliko se često i koliko alkohola konzumira, promjene u ovim enzimima mogu promijeniti način na koji se lijekovi razgrađuju u tijelu.

Osim alkohola, postoje i drugi napitci koji su loši za vašu jetru – provjerite zašto

Popijete li previše alkohola u kratkom vremenu određeni enzimi ne rade tako dobro kako bi razgradili lijek. Stoga se razine antibiotika u tijelu mogu ovećati jer se ne metabolizira u potpunosti i ne izlučuje, što može dovesti do veće toksičnosti lijeka i nuspojava.

Koristi li se alkohol svakodenevno i kronično, razine enzima mogu biti povišene pa će se lijek brže razgrađivati zbog čega će razina u tijelu biti smanjena. Infekcija možda neće biti izliječena, a može se pojaviti i otpornost na antibiotike.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo