Zdravlje

Zdravlje

Iscrpljuje vas suhi kašalj? Sljezov čaj je najbolje prirodno rješenje

Shutterstock

Suhi kašalj čest je, dugotrajan, iscrpljujuć i općenito vrlo neugodan simptom bolesti – najčešće virusne infekcije dišnih putova. Korijen bijelog sljeze od davnina se smatra najboljim prirodnim lijekom za suhi kašalj, a mogu ga konzumirati i djeca i odrasli.

Biljka koja vuče podrijetlo iz Afrike, zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima proširila se Europom i Azijom. Zbog velikoga postotka sluzi koju sadrži, bijeli sljez je najbolji za zdravlje dišnih organa, ali i za čišćenje usne šupljine. Svi dijelovi ove biljke su jestivi – i korijen i listovi i cvjetovi, premda se najčešće koriste upravo korijen i list. Osim sluzi, sljez obiluje pektinom i taninom te raznim mineralima

Suhi kašalj – što ga uzrokuje i kako ga se riješiti?

Zašto baš za suhi kašalj?

Suhi kašalj lako je prepoznati jer nije popraćen sluzi. Naprotiv, sluznica dišnih putova se isušuje što ima za posljedicu stalni nadražaj koji kod bolesnika stvara učestalu potrebu za kašljem pri čemu nema sadržaja za iskašljavanje. Zbog toga je čaj od bijelog sljeza izvrstan lijek za suhi kašalj jer sluz bijelog sljeza oblaže i vlaži sluznicu dišnih putova. Bijeli sljez, također, smiruje upalu sluznice i tako skraćuje vrijeme infekcije.

Kako pripremiti čaj

Za razliku od većine čajeva kod pripreme čaja od bijelog sljeza najvažnije je znati da pritom ne koristimo vruću već mlaku, gotovo hladnu vodu. To je zato što se ljekovita sluz iz korijena na taj način najbolje otpušta.

Dvije čajne žličice korijena bijelog sljeza prelijte s 2,5 dcl mlake vode i pustite da odstoji ne manje od 1,5 sat. Ovo vrijeme je potrebno da se sluz otpusti iz korijena. Procijedite čaj i popijte ga hladnog ili ga lagano zagrijte prije konzumacije. Po želji ga možete začiniti limunom i medom.

Savjet više: Čaj od korijena bijelog sljeza možete uz pomoć kapaljke ukapavati u nos i tako održavati dišne putove prohodnima. Ovakav pripravak dovoljno je blag i siguran da se može primijenjivati i kod male djece.

Sljez: sve blagodati ove čudesne biljke

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo