Zdravlje

Zdravlje

Detoks pluća: Možete li ih zaista očistiti i poništiti nastalo oštećenje?

Shutterstock

Neki uzroci oštećenja pluća opasniji su od drugih, a iako taj organ ima odličnu sposobnost samoizlječenja, treba vašu pomoć kako bi dugo ostao zdrav i funkcionalan

Ako ste godinama udisali dim cigarete, zagađeni zrak, viruse i druge toksine, ideja o čišćenju pluća i novom početku može zvučati vrlo privlačno. Ali ako ste u iskušenju kupiti vitamine, čajeve ili eterična ulja za koje piše da će “detoksirati” vaša pluća, uštedite novac, savjetuje Joshua Englert, dr. med., pulmolog na Medicinskom centru Wexner State University Ohio.

Putem interneta se prodaju brojni proizvodi za koje se tvrdi da uklanjaju toksine iz pluća, ali ne postoje znanstvena istraživanja koja bi poduprla upotrebu bilo kojeg od njih, kaže dr. Englert za WebMd.

Legionarska bolest najčešće se očituje kao atipična upala pluća

Srećom, pluća rade izvanredan posao u čišćenju i popravljanju samih sebe u nekim situacijama, a postoje i koraci koje možete poduzeti kako biste svoja pluća održali što je moguće zdravijim.

Kako pluća podnose oštećenja?

U nekim situacijama pluća imaju više šanse za oporavak nego u drugima. Nije isto radi li se o bolesti ili o vanjskim čimbenicima.

Ako imate akutnu bolest, poput upale pluća ili akutnog bronhitisa, u većini slučajeva pluća će se u potpunosti oporaviti, kaže Norman Edelman, dr. med., profesor medicine na Državnom sveučilištu New York u Stony Brooku.

Shutterstock

No, dodaje, nakon kroničnih ozljeda, poput štete uzrokovane desetljećima pušenja, pluća mogu učiniti samo toliko da se poprave.

Kako pušenje uništava pluća?

Pušenje uzrokuje dvije vrste dugotrajnog oštećenja pluća: emfizem i kronični bronhitis. Zajedno su poznati kao kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB). Kod emfizema se uništavaju sićušni zračni mjehurići koji izmjenjuju kisik. Kod kroničnog bronhitisa postoji upala dišnih putova koji vode do zračnih vrećica.

Jednom kada se zračni mjehurići unište, ne mogu se zamijeniti. Iako dio otekline i upale uzrokovane bronhitisom može nestati, strukturna oštećenja će ostati, kaže dr. Edelman.

Ipak, što prije prestanete pušiti, veća je vjerojatnost da ćete popraviti načinjenu štetu. U prilog tome idu i sljedeći podaci:

  • Jedno veliko istraživanje pokazalo je da 20 godina nakon prestanka pušenja rizik od KOPB-a pada na istu razinu kao da nikada niste pušili.
  • Desetljeće nakon prestanka pušenja, vaš rizik od smrti od raka pluća je otprilike polovica rizika nekoga tko puši.
  • 30 godina nakon prestanka pušenja, rizik od raka pluća pada na razinu nepušača.
Shutterstock

Zaštitite svoja pluća

Iako ne možete u potpunosti poništiti godine štete koju je prouzročilo pušenje, najbolja stvar koju možete učiniti za “detoksikaciju” je zaštititi pluća od daljnjeg oštećenja, kaže dr. Edelman. Evo nekoliko dokazanih načina da svoja pluća održite čistima što je više moguće:

Izbjegavajte pasivno pušenje

Iako je prestanak pušenja najvažnija stvar koju možete učiniti za svoja pluća, ključno je ne udisati ni tuđi dim. Kombinacija dima koji dolazi s kraja cigarete, plus dima koji izlazi iz pušačevih usta, sadrži stotine otrovnih kemikalija, a njihovo udisanje može uzrokovati sve, od raka pluća do moždanog udara, upozoravaju stručnjaci.

Klonite se vapinga

Dok liječnici još uvijek uče o dugoročnim rizicima e-cigareta, istraživanja su počela otkrivati neke kratkoročne rizike. Nova pošast posebice je raširena među najmlađima, a njihova su pluća i najosjetljivija. Nedavna studija otkrila je da vaping čini vaša pluća manje sposobnima za čišćenje sluzi, što može dovesti do infekcija.

Shutterstock

Ne pouzdajte su u terapiju parom

Iako je jedna vrlo mala studija otkrila da udisanje tople pare može učiniti da se ljudi s KOPB-om osjećaju manje tjeskobno, nije pronađen nikakav utjecaj pare na rad pluća.

Para može biti korisna za poboljšanje čišćenja sluzi iz gornjih dišnih putova, uključujući nos i grlo, tijekom respiratorne infekcije, ali ne poboljšava rad pluća, kaže dr. Englert.

Spriječite infekciju

Zaštitite svoja pluća od daljnjeg oštećenja cjepivima protiv gripe i upale pluća, čestim pranjem ruku i izbjegavanjem kontakta sa svima koji pokazuju znakove respiratorne bolesti.

Promjene vremena nas sve više smetaju jer sve manje izlazimo iz kuće

Klonite se zagađenja, unutra i vani

Američka udruga za pluća preporučuje da svoj dom testirate na radon, otrovni plin koji može uzrokovati rak pluća (informacije o testiranju možete pronaći na EPA-inoj web stranici) Također, neka vam postane navika redovito usisavanje vašeg doma pomoću HEPA filtra i odaberite proizvode za čišćenje koji ne sadrže hlapljive organske spojeve, mirise i iritanse.

Ako imate kroničnu respiratornu bolest, može vam pomoći pratiti lokalnu kvalitetu zraka i izbjegavati provođenje vremena na otvorenom tijekom dana s lošom kvalitetom zraka, kaže dr. Englert.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo