Zdravlje

Zdravlje

Držanje dijabetesa pod kontrolom može vam spasiti vid

Shutterstock

Zamagljen vid, točkice pred očima, tamna ili prazna područja u pogledu? Teško razlikujete tamne i svijetle nijanse boja? Ovo je samo dio simptoma koje ne smijemo ignorirati jer mogu ukazivati na ozbiljne bolesti vida

Često nema ranih simptoma, možda nema ni bolova što ne znači da se promjene ne događaju. Mahom takve iznenadne promjene pripisujemo umoru, stresu, godinama, a u podlozi problema s vidom često je – šećerna bolest.

Dijabetička bolest vida skupina je očnih problema koji prijete oboljelima od dijabetesa. Tijekom vremena, dijabetes može uzrokovati oštećenje očiju koje može dovesti do slabog vida ili čak sljepoće. Ali možete ( i morate) poduzeti korake kako bi spriječili razvoj ili pogoršanje dijabetičke bolesti vida. Nacionalna zdravstvena tijela razvijenih zemalja posebno upozoravaju na sprječavanje, a potom i dobru kontrolu dijabetesa. U susjednoj Sloveniji prepoznata je potreba preventivnih oftalmoloških pregleda kod oboljelih od dijabetesa te je uspostavljen probir na dijabetičku retinopatiju.

Značaj oftalmološkog pregleda kod dijabetesa: Očuvanje vida kroz rano otkrivanje i sprječavanje komplikacija

ABC dijabetesa

Kontrola glukoze u krvi, krvnog tlaka i kolesterola, koji se ponekad nazivaju ABC dijabetesa. I svakako kontrola vida. Mjere su to koji bi svi trebali poduzimati pa tako i svi bez dijagnoze dijabetesa jednom godišnje obaviti kontrolu vida. Simptomi poput „zamagljenog vida“ ili problema fokusiranja vida često se ignoriraju. Smatramo kako će proći, a upravo oni mogu ukazivati na razvoj ovih bolesti.

Primjerice ako je glukoza u krvi visoka neko vrijeme tada dolazi do oštećenja sitnih krvnih žila u stražnjem dijelu oka. To oštećenje može započeti tijekom predijabetesa, kada je glukoza u krvi viša od normalne, ali nedovoljno visoka da bi se dijagnosticirao dijabetes. Oštećene krvne žile mogu ispuštati tekućinu i uzrokovati oticanje. Nove, slabe krvne žile također mogu početi rasti. Ove krvne žile mogu krvariti u srednji dio oka, dovesti do ožiljaka ili uzrokovati opasno visok tlak unutar oka.

Foto: Shutterstock

Razgovarajte sa svojim oftalmologom ako imate bilo koji od ovih simptoma, preporučuju stručnjaci. Ne zanemarujte simptome jer neke od opisanih promjena i bolesti mogu dovesti do gubitka vida! Danas je moguće ove bolesti oka liječiti, sačuvati vid i slijedom toga i kvalitetu svojeg života te radnu aktivnost.

Glavna je uputa – odmah se javite liječniku ako primjetite promjene svojeg vida. Tako ga možete sačuvati!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo