Zdravlje

Zdravlje

Evo kako okolinski stresori utječu na fetalni razvoj mozga i dugoročni neurorazvoj

Foto: Shutterstock

Izloženost majke okolišu može utjecati na kratkoročno i dugoročno zdravlje potomstva, potencijalno povećavajući rizik od razvoja nezaraznih bolesti u odrasloj dobi.

Na razvoj ljudskog mozga, koji počinje od drugog do trećeg tjedna trudnoće i nastavlja se kroz djetinjstvo, utječe kombinacija genetskih, epigenetskih i čimbenika iz okoliša.

Ključne razvojne prekretnice događaju se tijekom specifičnih gestacijskih razdoblja, poput stanične migracije u neokorteksu i opsežne neurogeneze između osmog i osamnaestog tjedna.

Izloženost majke okolišu tijekom prenatalnog i antenatalnog razdoblja može utjecati na intrauterini razvoj i kratkoročno i dugoročno zdravlje potomstva, potencijalno povećavajući rizik od razvoja nezaraznih bolesti u odrasloj dobi.

Shutterstock

Ova izloženost može epigenetski modificirati fenotipove placente i fetusa, utječući na strukturu organa, metabolizam i fiziologiju. Međutim, razumijevanje preciznih molekularnih mehanizama koji povezuju vanjske čimbenike s neurorazvojnim promjenama ostaje izazov.

U istraživanju su u obzir uzeti učinci različitih majčinih izloženosti okolišu, uključujući prehranu, način života, stres i zagađenje, na razvoj mozga fetusa i ishode povezane s neonatalnim neurorazvojem.

Izloženost majke okolišu

Prehrana majke igra ključnu ulogu u neurorazvoju fetusa, s dokazima koji upućuju na to da i nedovoljni i nezdravi obrasci prehrane tijekom trudnoće mogu utjecati na razvoj mozga fetusa.

Na primjer, mediteranska prehrana, koju karakterizira hrana bogata hranjivim tvarima, povezana je s pozitivnim neurorazvojnim ishodima kod potomaka.

Međutim, nedostatak mikronutrijenata kao što su DHA, folat i jod te pretjerani unos makronutrijenata povezani su sa štetnim učincima na neurorazvoj.

Shutterstock

Pretilost majke i prehrana s visokim udjelom masti također su štetni, a životinjski modeli i epidemiološke studije sugeriraju povezanost s kognitivnim deficitima, poremećajem pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), autizmom i psihozama kod potomaka.

Trudnoća u vrijeme liječenja raka dojke

Uz to, majčina depresija, tjeskoba i stres mogu dovesti do poremećenog neurorazvoja fetusa, što potencijalno može rezultirati promijenjenom strukturom i funkcijom mozga.

Pušenje i konzumacija alkohola tijekom trudnoće imaju dokazane štetne učinke na fetalni neurorazvoj, uključujući povećani rizik od ADHD-a, autizma, shizofrenije i problema u ponašanju.

Izloženost onečišćenju zraka, uglavnom česticama i policikličkim aromatskim ugljikovodicima, povezuje se s neurorazvojnim poremećajima u potomaka, s oksidativnim stresom i upalnim odgovorima koji su uključeni kao temeljni mehanizmi.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo