Zdravlje

Zdravlje

Evo kako uživati u pivu, a da bude korisno za vaše zdravlje 

Ako ga konzumirate odgovorno, dobro je znati da pivo sadrži bitne hranjive tvari poput vitamina, minerala i antioksidansa. Međutim, pretjerana konzumacija može dovesti do ozbiljnih problema s fizičkim i mentalnim zdravljem

Pivo je jedno od najstarijih i najčešće konzumiranih alkoholnih pića, a posebno je omiljeno u listopadu tijekom Oktoberfesta i njegovih inačica u svijetu. Kada se konzumira u umjerenim količinama, može biti korisno za zdravlje, međutim, pretjerana konzumacija piva može dovesti do niza negativnih posljedica.  

Prednosti konzumacije piva 

Društveni užitak: Jedna od prvih asocijacija na pivo je druženje i opuštanje. Ako se uživa u umjerenim količinama, može poboljšati društvena iskustva i olakšati stres. 

Nutritivna vrijednost: Pivo sadrži bitne hranjive tvari poput vitamina, minerala i antioksidansa. Izvor je B-vitamina, dijetalnog silicija i nešto vlakana, što može pridonijeti cjelokupnom zdravlju. 

Zdravlje srca: Neka istraživanja pokazuju da umjerena konzumacija piva može imati pozitivan učinak na zdravlje srca. Alkohol i antioksidansi u pivu mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti povećanjem razine dobrog kolesterola i smanjenjem rizika od krvnih ugrušaka. 

Zdravlje kostiju: Silicij u pivu povezan je s poboljšanom gustoćom kostiju, potencijalno smanjujući rizik od osteoporoze. 

Zdravlje probave: Pivo sadrži dijetalna vlakna koja mogu pomoći u probavi i poboljšati zdravlje crijeva. 

Previše alkohola i nekvalitetna prehrana mogu povećati rizik od demencije   – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Kognitivne dobrobiti: Neka istraživanja pokazuju da umjerena konzumacija piva može biti povezana s manjim rizikom od kognitivnog pada i demencije. 

Loše strane konzumacije piva 

Ovisnost o alkoholu: Pretjerana konzumacija piva može dovesti do ovisnosti o alkoholu, uzrokujući ozbiljne probleme s fizičkim i mentalnim zdravljem. 

Oštećenje jetre: Obilna i dugotrajna konzumacija piva može dovesti do bolesti jetre kao što su ciroza, masna jetra i alkoholni hepatitis. 

Debljanje: Pivo je kalorično, a prekomjerna konzumacija može pridonijeti debljanju i pretilosti. “Pivski trbuh” česta je nuspojava. 

Problemi s mentalnim zdravljem: Alkohol, uključujući pivo, djeluje depresivno i može pogoršati ili dovesti do problema s mentalnim zdravljem poput depresije i tjeskobe. 

Kakav je vaš odnos s alkoholom? Ovih 8 znakova ukazuju da pijete previše – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Rizik od raka: Postoji povećan rizik od raznih vrsta raka, osobito kod onih koji tijekom vremena konzumiraju velike količine piva. 

Kardiovaskularni rizici: Dok umjerena konzumacija piva može biti korisna za zdravlje srca, prekomjerna konzumacija povećava rizik od visokog krvnog tlaka i srčanih problema. 

H.A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo