Zdravlje

Zdravlje

Fokusirajte se na ovaj dio tijela jer tu počinju i zdravlje i bolest

Kada je riječ o zdravlju, jedna poruka glavna je pri svakom savjetovanju. Briga o crijevima – i trilijunima mikroorganizama koji žive u njima – ključna je za naše zdravlje.

Znakovi neuravnoteženog okoliša u crijevima uključuju nadutost, zatvor, refluks kiseline, probleme s kožom i loše mentalno zdravlje. Tu počinje zdravlje (i bolest), pa je mudro promišljeno pristupiti prehrani.

Probiotici su korisni, a uključivanje fermentirane hrane koja obiluje mikroorganizmima u prehranu potiče mikrobnu raznolikost crijeva, smanjuje upalu i poboljšava funkciju imunološkog sustava.

Kako fermentirana hrana može pomoći vašim crijevima

Studija koju su proveli istraživači s Medicinskog fakulteta Stanford, predvođeni Justinom Sonnenburgom, profesorom mikrobiologije i imunologije, otkrila je da 10-tjedna dijeta koja uključuje određene fermentirane namirnice može “preoblikovati mikrobiotu u skupini zdravih odraslih osoba”.

Istraživanje sugerira da što više fermentirane hrane jedemo, to bolje, ali jedenje šest porcija svaki dan (kao što su učinili oni koji su sudjelovali u studiji) znanstveno je dokazalo brojne zdravstvene prednosti.

Shutterstock

Najbolja fermentirana hrana za jelo

Ako su vam crijeva u neravnoteži, počnite polako. Dodajte nekoliko žlica fermentirane hrane nekoliko puta tjedno i polako povećavajte unos, savjetuje nutricionistica Rhian Stephenson te preporučuje izbjegavanje fermentirane hrane s dodatkom šećera, bojila ili puno octa.

Grčki jogurt
Grčki jogurt odličan je izvor proteina. Jogurt nastaje dodavanjem bakterija u mlijeko i fermentacijom, a ovisno o vrsti, dolazi u različitim razinama gustoće. Izbjegavajte jogurte s aromama ili dodanim šećerom, potražite “žive i aktivne kulture” na etiketi i pazite da nije pasteriziran.

Kefir
Za razliku od jogurta, kefir se dobiva dodavanjem kefirnih zrna u mlijeko i puštanjem da fermentiraju. Specifičnog je okusa, ali je jednostavan i odličan način za jačanje crijeva iz dana u dan.

Shutterstock

Kiseli kupus
Jednostavan i ukusan dodatak svakom obroku, također je pun vlakana i antioksidansa.

Kombucha
Kombucha je izvrstan – i ukusan – način da povećate svoju mikrobnu raznolikost, a uz to je i prepuna antioksidansa. Studije pokazuju da konzumacija kombuche ima pozitivan učinak na upalu, detoksikaciju jetre i crijevnu disbiozu, a uz to je i ukusna. Svakako se odlučite za kombuche koje su sirove, nepasterizirane i nefiltrirane.

Shutterstock

Kimchi
Porijeklom iz Koreje, kimchi je još jedna ukusna fermentirana hrana koja se pravi od kupusa, rotkvica i/ili drugog povrća. Studije pokazuju da je koristan za mnoge aspekte zdravlja, uključujući smanjeni BMI, zdrav krvni tlak i ublažavanje sindroma iritabilnog crijeva.

Miso
Dodajte miso juhu u svoju prehranu – jer osim što je ukusna, prepuna je i zdravstvenih prednosti. Radi se od fermentirane soje, soli i gljive koji sadrži probiotik (nazvan A. oryzae) za koji se kaže da smanjuje rizik od upalnih bolesti crijeva. Ne volite juhu? Možete ga koristiti i kao pastu ili ga umiješati u preljeve za svoja jela.

Kiselost organizma i alkalna

Tempeh
Bogat mnoštvom različitih nutrijenata, tempeh – napravljen od fermentiranih sojinih zrna – omiljen je među vegetarijancima. Osim što je dobar izvor proteina i vitamina B12, ima nizak glikemijski teret, što znači da je odličan za one koji pokušavaju kontrolirati razinu šećera u krvi.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo