Zdravlje

Zdravlje

Iznimno učinkovita terapija za rast kose i pomlađivanje kože

Terapija niskom razinom svjetla (LLLT) je neinvazivna tehnika koja je razvijena za promicanje regeneracije i popravka tkiva, a pokazala je veliku učinkovitost u rastu kose i pomlađivanju kože.

LLLT (Low-Level Light Therapy) je fototerapijska tehnika, koja se naziva i fotobiomodulacija. U ovoj tehnici biološka tkiva su većinom izložena laserskom svjetlu kako bi se potaknuo terapeutski učinak. Ova fotobiomodulacijska metoda koristi fotone za modificiranje bioloških aktivnosti.

LLLT koristi koherentne izvore svjetlosti (npr. lasere) i nekoherentne izvore svjetlosti (npr. diode koje emitiraju svjetlost – LED). Za posebne primjene, oba izvora svjetlosti mogu se koristiti zajedno.

LLLT podrazumijeva stvaranje jedne valne duljine svjetlosti bez emitiranja topline, vibracija ili zvuka. Godine 1963. Leon Goldman prvi je otkrio učinkovitost lasera u dermatologiji. Godine 1967. Endre Mester, pionir u laserskoj medicini, primijetio je da laserska terapija može poboljšati rast dlaka kod miševa koji su bili liječeni od raka.

Tijekom godina, LLLT se primjenjivala za smanjenje upale i boli te za poboljšanje procesa popravka tkiva. Također se koristi za sprječavanje oštećenja tkiva i promicanje regeneracije živaca i tkiva.

LLLT u pomlađivanju kože

Iako konvencionalne laserske terapije, poput ablacije i rezanja, zahtijevaju visok intenzitet svjetla, LLLT je povezan s izlaganjem kožnih tkiva niskim razinama crvenog i bliskog infracrvenog (NIR) svjetla. Nakon izlaganja niskoj razini svjetlosti, mitohondrijske kromofore u stanicama kože apsorbiraju fotone. Potom se pokreće sustav prijenosa elektrona s povećanjem razina reaktivnih kisikovih vrsta (ROS), otpuštanjem dušikovog oksida adenozin trifosfata (ATP) i aktivacijom višestrukih signalnih putova. To rezultira povećanjem protoka krvi u tkivu kože.

LLLT se sve više koristi za estetski tretman psorijaze, upalnih akni, ožiljaka i finih bora.
LLLT može aktivirati matične stanice, što dovodi do popravka i zacjeljivanja tkiva. Glavna prednost LLLT-a na koži je odsutnost ili stvaranje manjih nuspojava.

Vitiligo je poremećaj pigmentacije kože koji je povezan s gubitkom pigmenta kože u mrljama. Pacijenti razvijaju bjelkaste mrlje po koži. Studije su pokazale da LLLT može povećati pigmentaciju kože aktiviranjem proliferacije melanocita. Osim toga, ovaj tretman također smanjuje depigmentaciju inhibicijom autoimunosti.

LLLT je pokazao odlične rezultate u liječenju akni. Mehanički gledano, porfirini koje proizvodi Propionibacterium acnes apsorbiraju svjetlost, osobito plavu svjetlost, kao dio njihove normalne metaboličke funkcije. Ta apsorpcija svjetla izaziva različite fotokemijske reakcije koje imaju antibakterijski učinak.

LLLT u rastu kose

Modulacija u ciklusu kose od strane LLLT-a dokumentirana je za ublažavanje androgenetske alopecije (AGA) i kod muškaraca i kod žena.

Dokumentirano je da izlaganje laseru normalizira fiziološku regeneraciju HF-a vlasišta, na koje je moglo utjecati tijekom liječenja raka temeljenog na kemoterapiji koje dovodi do gubitka kose, AGA i alopecije areate (AA).

Ciklus kose moduliran LLLT-om uzrokuje povećanje gustoće i promjera kose te smanjenje ispadanja kose. Nekoliko je studija također otkrilo da LLLT smanjuje upalu, što dovodi do aktivacije rasta kose.

Sve u svemu, LLLT dovodi do kliničkog poboljšanja alopecije. Nekoliko kliničkih studija pokazalo je da je LLLT sigurna i učinkovita strategija za ublažavanje AGA. Važno je napomenuti da se pokazalo da je ovaj tretman učinkovit kod osoba s alopecijom bez ožiljaka i onih koje nisu reagirale na standardne tretmane gubitka kose.

H.A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo