Jednominutni test otkrit će vam imate li dobro ili loše držanje - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Jednominutni test otkrit će vam imate li dobro ili loše držanje

Foto: Shutterstock

Radni terapeut objasnio je kako možete prepoznati imate li loše držanje i što to znači za vaše cjelokupno zdravlje

Loš držanje, spuštena ramena, pogrbljenost…. ne samo da narušavaju vaš cjelokupni izgled nego mogu i nepovoljno utjecati na vaše zdravlje. Način na koji sjedimo ili stojimo ključan je za zdravu kralješnicu i život bez boli.

Križobolja je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice, te se procjenjuje da 80% populacije tijekom života ima barem jednom bolove u križima ili slabinskom, donjem dijelu kralješnice, podatak je sa stranice Pliva Zdravlje.

Uz balans jastuke, pilates lopte i fitness-trake do zdravih dječjih leđa

Kako bi objasnila važnost držanja za naše fizičko i mentalno zdravlje, Julie Jennings, neovisna radna terapeutkinja, podijelila je za Mirror kako možete prepoznati imate li loše držanje i što to može značiti.

Loše držanje može izazvati kaos u vašem zdravlju, osobito ako se ne pozabavite njime. Pogrbljeno sjedenje na sofama i nad stolovima štetno je za zdravlje. Od bolnih bolova u leđima i vratu do probavnih problema, loše držanje može dovesti do nekih neugodnih dugoročnih učinaka koji se mogu pogoršati kako starite, rekla je Julie.

Julie naglašava kako produljena ukočenost zglobova i mišića može dovesti do ograničene pokretljivosti, gubitka funkcije i neovisnosti, artritičnih stanja, respiratornih bolesti, problema s mjehurom i crijevima te povećanog pritiska na srce i krvožilni sustav.

Shutterstock

Kako napraviti test?

Ako niste sigurni u kvalitetu svog držanja, možete napraviti jednostavnu provjeru. Julie savjetuje sljedeće:

  • Naslonite potiljak na zid
  • Postaviti pete na 15 centimetara od zida
  • Stražnjica i ramena moraju dodirivati površinu zida

Ako imate dobro držanje, razmak između vrata i križa trebao bi biti manji od 5 centimetara od zida. Veći razmak ukazuje na loše držanje i krivu kralježnicu.

Ako je vaše držanje razlog za brigu, još nije kasno da počnete razvijati i poboljšavati navike – djelovanjem sada možete usporiti negativne učinke lošeg držanja, a u nekim ih slučajevima i potpuno zaustaviti.

Vježbe za bolje držanje

Redovito istezanje pomaže vam izgraditi snagu stavljanjem mišića u rad. Postoji mnogo različitih vrsta istezanja koja odgovaraju svim različitim razinama fleksibilnosti i pokretljivosti.

Kako biste poboljšali svoje držanje, pobrinite se da se usredotočite na istezanja koja ciljaju leđa, vrat i tzv. core mišiće (središnji dio tijela). Ako niste sigurni odakle započeti, možete pratiti jednostavne upute na YouTubeu ili pohađati tečaj joge za početnike u svom lokalnom području, savjetuje Julie.

S vremenom, mnogi od nas razviju ono što je poznato kao udobno držanje – najudobniji položaj koji zauzimamo u određenom sjedalu, ali u mnogim slučajevima ovaj položaj nije podrška.

Da biste vježbali pravilno sjedenje, bilo da se radi o kauču, radnom stolu ili fotelji, svjesno se potrudite sjediti ravno sa stopalima na podu s koljenima savijenim pod kutom od 90 stupnjeva. Glava bi vam trebala biti u ravnoteži iznad ramena, ne nagnuta prema naprijed, a kralježnica bi trebala slijediti svoju prirodnu zakrivljenost, rekla je Julie.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo