Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako izbjeći alergije na hranu kod beba, pripazite na ovih osam namirnica

Savjeti pedijatara i smjernice o početku nadohrane se stalno mijenjaju. Pratite svoje dijete i reagirajte primijetite li promjene nakon uvođenja novih namirnica

Početak hranjenja bebe čvrstom hranom je uzbudljiva prekretnica za roditelje. Međutim, dolazi s puno pitanja i nedoumica, osobito o alergijama na hranu. Koja hrana može uzrokovati alergije? Kako ih izbjeći?

Nova istraživanja pokazala su da je uvođenje više namirnica odjednom sigurno i može pomoći imunološkom sustavu da smanji rizik od razvoja alergija na hranu, no potrebno je više studija. Dosad se savjetovalo uvođenje jedne namirnice svakih nekoliko dana. Provjerite sa svojim liječnikom što je najbolje za vašu bebu.

Uloga funkcionalne hrane u prehrani beba

Postepeno uvođenje namirnica

Ovo je jednostavno praktičnije jer ako bebi date tri nove namirnice u danu, a ona razvije alergiju, nećete znati što izbaciti. Vrsta hrane ili redoslijed kojim se hrana uvodi nisu toliko važni sve dok je hrana zdrava i dobro uravnotežena.

Svaki put kada ponudite novu hranu, trebali biste pričekati tri do pet dana prije nego što dodate novu stavku na jelovnik. Nemojte eliminirati drugu hranu koju vaša beba jede tijekom tog vremena.

Najvjerojatniji alergeni

Sa svakom novom hranom morat ćete biti oprezni jer postoji više od 160 alergenih namirnica. Vaše dijete ne mora biti preosjetljivo nitii na jednu, no za sljedećih osam namirnica i skupina poznato je da mogu uzrokovati alergijske reakcije u velikom broju slučajeva.

 • kravlje mlijeko
 • jaja
 • kikiriki
 • orašasti plodovi
 • riba
 • školjke
 • soja
 • pšenica

Nove prehrambene smjernice Američke pedijatrijske akademije kažu da je u redu uvesti ovu potencijalno visokoalergenu hranu čim je beba spremna jesti čvrstu hranu.

Nema dokaza da čekanje da beba poraste sprječava alergiju na hranu. Ako mislite da ima alergijsku reakciju na hranu, kao što je proljev, osip ili povraćanje, razgovarajte s liječnikom o najboljim izborima za prehranu, piše webmd.com

Prepoznajte simptome intolerancije i alergije na hranu – radi se o različitim tegobama

Simptomi alergijske reakcije

Simptomi alergije na hranu obično se pojavljuju vrlo brzo nakon što se hrana pojede – unutar nekoliko minuta do nekoliko sati. Ako bebi uvodite novu hranu, obratite pažnju na ove simptome:

 • osip
 • zajapurena koža
 • oticanje lica, jezika ili usana
 • povraćanje i/ili proljev
 • kašalj ili hripanje
 • teškoće u disanju
 • gubitak svijesti

Većina ovih simptoma, pogotovo ako su jače izraženi, zahtijeva odlazak liječniku ili na Hitnu. I to što hitnije što je beba manja.

Blage reakcije na hranu

Ako primijetite blage simptome, poput koprivnjače ili osipa, obratite se pedijatru radi daljnje procjene. Liječnik vas može uputiti alergologu, koji će vam postaviti dodatna pitanja i obaviti pregled. Alergije mogu zahtijevati dijagnostičke testove kao što su test kože ili krvni test za provjeru IgE antitijela na određenu hranu.

Samo zato što početna bebina alergijska reakcija na novu hranu može biti blaga, to ne znači da se na neće s vremenom pogoršati. Razgovarajte sa pedijatrom o svim simptomima alergije na hranu kod vaše bebe.

Jesu li alergije trajne?

Neke alergije s vremenom nestanu. Alergije na jaja i mlijeko često nestaju kako djeca odrastaju, ali alergije na kikiriki, orašaste plodove i školjke imaju tendenciju potrajati. Uz to, istraživanja pokazuju da su u slučaju alergije na kikiriki kapi za imunoterapiju koje se daju ispod jezika sigurne i učinkovite čak od prve godine života.

Ako u obitelji postoji alergija na hranu, beba ima povećan rizik od razvoja alergija, šanse su 50-50 da ih razvije.

Kako zaštititi bebu od alergija?

Ne žurite s uvođenjem krute hrane. Majčino mlijeko, kao i formula za bebe u prvih 4 do 6 mjeseci, hranjiviji su od kravljeg mlijeka. Držite se dalje od njega u prvim mjesecima, a kad počnete s uvođenjem posavjetujte se s pedijatrom.

Smiju li bebe piti kravlje ili kozje mlijeko?

Jogurt i meki sirevi su dobri, jer se proteini u tim mliječnim proizvodima razgrađuju i manje je vjerojatno da će uzrokovati probleme.

Američko pedijatrijsko društvo sada savjetuje da se, u slučaju dojenčadi koja su pod visokim rizikom od alergija, kikiriki treba uvesti između 4-6 mjeseci. Dojenčad s najvećim rizikom od razvoja alergija na kikiriki su ona s ekcemom ili alergijom na jaja ili oboje. Ostale potencijalne alergene poput orašastih plodova i ribe treba uvoditi tijekom određenog vremenskog razdoblja dok uvodite bebi čvrstu hranu, između 6 i 9 mjeseci.

Trebali biste pričekati barem do 1. godine (neki stručnjaci kažu do 2. godine) da uvedete med, koji može uzrokovati potencijalno ozbiljnu bolest zvanu botulizam.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo