Kako je sijeda kosa povezana s imunitetom? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako je sijeda kosa povezana s imunitetom?

Kod nekih ljudi, sijeda kosa može biti posljedica kroničnog stresa, a novo istraživanje daje novi uvid u problematiku

Znanstvenici su otkrili iznenađujuću povezanost imunološkog sustava sa sijedom kosom. Osim što kosa sijedi kako ljudi stare, neki postanu sijedi vrlo rano u životu, što je zapravo uzrokovano genima, barem jednim dijelom, ali zašto se događa zbog stresa ili bolesti, još uvijek je neobjašnjeno. 

Sijede brže rastu

Baš zbog toga istraživači na National Institutes od Health i na Sveučilištu Alabama u Birminghamu došli su do zaključaka na neočekivanim mjestima – ljudskom imunitetu. 
Kad tijelo napadne neki patogen, imunitet odmah reagira. Nespecifični imunitet je na prvoj liniji obrane, a nakon toga slijedi specifični koji brani organizam iz svih oružja. 
 Voditeljica istraživanja Melissa Harris, asistent na Odjelu za biologiju, rekla je kako su došli do iznenađujuće povezanosti između kose i imuniteta. 

Zaključili su da kod onih koji kojih imunitet radi, odnosno brani se od nečega, sijede dlačice brže rastu. Istraživači kažu da geni koji kontroliraju pigment u kosi i koži, isto tako rade na tome da kontroliraju taj inicijalni imunitet. Ovo će istraživačima dati i dodatne argumente za proučavanje bolesti pigmentacije poput vitiliga. 

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo