Zdravlje

Zdravlje

Ne dozvolite da vam blagdani pokvare dijetu – ili raspoloženje

Foto: Shutterstock

Smanjite očekivanja, prilagodite se, preuzmite kontrolu. Vi ste onaj koji odlučuje o sebi

Mnogima blagdanski dani teško padaju, posebno onima koji pokušavaju smršavjeti. Visoka očekivanja od blagdanske sreće mogu rezultirati tugom i depresijom, te posezanjem za više hrane, koja je sad baš posvudanoko nas.

Ali ohrabrite se: ako ste skloni blagdanskom bluesu, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste svoje dobro raspoloženje (i svoju prehranu) održali netaknutim bez da si uskraćujete ili pretjerujete, piše Webmd. Imajte na umu kako je mentalno zdravlje bitan je dio vašeg blagostanja.

Vrtoglavica, problemi s pamćenjem, depresija… Ovo su glavni simptomi nedostatka vitamina B12

Razgovarajte sa svojim liječnikom ili terapeutom ako se stalno osjećate potišteno. Ako patite od depersije trebat ćete stručniiju pomoć od ideja o načinu života.

Prilagodite svoj stav

Jednostavno si nemojte postavljati previsoke i neostvarive ciljeve. Na kraju, blagdani traju samo nekoliko dana.

Uspješni ljudi, bilo da je riječ o karijeri, odgoju djece ili dijeti, imaju prizme kroz koje to žele promatrati. Sve je stvar stava. Recite sebi da je teško držati se svog plana zdrave prehrane tijekom praznika i nećete se gristi zbog toga, kaže dr. John Eliot, autor knjige Overachievement: The New Model.

Shutterstock

Pogledajte što želite postići, savjetuje dr. Eliot, i zapitajte se zašto je važno jesti umjereno. Ako je odgovor da će vam drugi reći kako izgledate sjajno, to je vanjska motivacija koja neće uspjeti dugoročno.

Unutarnji motivatori su stvari poput toga da se dobro osjećate, imate više energije i možete trčati. Radi se o tome kako se želite osjećati svaki dan, kaže dr. Eliot.

Preuzmite kontrolu

Kada vam stvari ne idu po planu, učinite nešto po tom pitanju umjesto da se sažalijevate. Na primjer, ako nemate poziv za blagdansku večeru, napravite svoje planove.

Što s ostacima purice od božićnog ručka? Pripremite ovaj ukusan sendvič

Učinite nešto u vezi s tim, preuzmite kontrolu. Pozovite vi nekoga na ručak, volontirajte, nazovite ljude koje dugo niste čuli kaže dr. Pauline Wallin, klinička psihologinja u privatnoj praksi.

Također, nemojte izbaciti svu svoju omiljenu blagdansku hranu s jelovnika. Pobrinite se da i se dovoljno odmarate. Premalo sna je oblik stresa.

Stres vas iscrpljuje tijekom dana. Kad ste umorni, gubite snagu volje i lako ulazite u rasprave. Također ste skloniji prejedanju ili osjećaju blagdanskog bluesa, kaže Wallin.

Shutterstock

I tako što ćete se pripremiti za situaciju, možete držati pod kontrolom negativne misli. Izbjegavanjem društvenih događanja možete još više utonuti u blagdanski blues. Dakle, ako ste sramežljivi na zabavama, krenite spremni na mali razgovor.

To je koncept ‘govora u dizalu’: govor od 60 sekundi o sebi, o poslu ili nedavnom putovanju. Možete i pitati druge o njima samima. Komentirajte što nose, naušnice, što jedete. Razgovarajte o bilo čemu. Zabave nisu o tome što govorite, već o odnosima s drugima, savjetuje Wallin.

Imate li problema s introvertnošću, dođite među prvima na zabavu. Lakše je razgovarati kad je oko vas samo nekoliko ljudi. Planirajte unaprijed koliko ćete ostati.

Isprobajte ovih šest jednostavnih i zdravih doručaka za borbu protiv depresije 

Kada se osjećate potišteno i spremni ste pokvariti svoju dijetu, dajte si kratko razdoblje za hlađenje. Možda promijenite mišljenje.

Kad se samosažalijevamo, racionaliziramo prejedanje. Pričekajte 10 minuta, radite nešto drugo, a zatim vidite kako se osjećate oko hrane za kojom ste prije nekoliko minuta žudjeli. Mogli biste se iznenaditi, kaže Wailin.

Othodajte kalorije

Nakon što pojedete blagdanske poslastice, pokrenite se. Lžanje vam neće učiniti dobro – niti tijelu niti umu.

Hodanje, osim što je zdravo, također utišava želju za hranom koja proizlazi iz dosade, kaže Sheah Rarback, dijetetičarka s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Miamiju.

Tjelovježba je glavna strategija za blagdanski blues i za blagdansko prejedanje, dodaje, jer i hrana i tjelovježba povećavaju razinu kemikalija u mozgu za dobro raspoloženje, što vas čini smirenijim i smanjuje anksioznost.

Shutterstock

Također preporučuje manje obroke. Umjesto da jedete velike obroke koji vas čine tromima, jedite male obroke kako biste imali stabilnu razinu šećera u krvi tijekom dana.

Umjesto da se osjećate prejedeno, stalno punite gorivo. Kontrola porcija je važna, ali ako ostanete zadovoljni, nećete biti jako gladni i nećete se predati pretjerivanju, kaže ona.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo