Zdravlje

Zdravlje

Novi alarmantni podaci o posljedicama društvenih mreža na tinejdžere

Tinejdžeri provode gotovo 5 sati dnevno na društvenim mrežama Evo kakve to posljedice nosi za mentalno zdravlje.

Čak 41% tinejdžera, koji veoma često vrijeme provode na društvenim mrežama, svoje cjelokupno mentalno zdravlje ocjenjuje lošim ili vrlo lošim. Onih koji vrlo rijetko koriste društvene mreže tek je 23%.

Primjerice, 10% tinejdžera u skupini s najvećom upotrebom društvenih mreža izrazilo je suicidalnu namjeru ili samoozljeđivanje u posljednjih 12 mjeseci, dok ih je u skupini s najmanjom upotrebom, iste namjere izrazilo tek 5%.

Shutterstock

Također, u skupini s najvećom upotrebom društvenih mreža njih 17% reklo je da ima lošu sliku o svom vlastitom tijelu, dok je u skupini s najnižom upotrebom društvenih mreža, tek 6% izrazilo taj problem.

4,8 sati na dan

To je prosječan je broj sati koje dnevno tinejdžeri u SAD-u provode koristeći sedam najpopularnijih aplikacija. Čak 87% vremena provode na kanalima: YouTube, TikTok i Instagram.

37% tinejdžera kaže da provodi 5 ili više sati dnevno na spomenutim kanalima i društvenim mrežama, njih 14% provodi 4 sata dnevno, 26% provodi 2 sati dnevno, dok 23% njih provodi manje od 2 sata dnevno.

Shutterstock

Problemi u obitelji

60 posto je najfrekventnijih korisnika društvenih mreža koji su prijavili slab roditeljski nadzor i loše roditeljske odnose te su rekli da imaju loše ili vrlo loše mentalno zdravlje.

25% najfrekventnijih korisnika društvenih mreža prijavili su visok roditeljski nadzor i jake roditeljske odnose. Shodno tome, 22% korisnika s lošim roditeljskim nadzorom i odnosom izrazilo je misli o samoubojstvu ili samoozljeđivanju, dok te iste misli muče tek 2% korisnika koji imaju jak roditeljski nadzor i dobar odnos s roditeljima.

Zašto osjećate umor nakon spavanja i kako vam društvene mreže troše energiju?

Čvrsti roditeljski odnosi i nadzor značajno smanjuju rizik od problema s mentalnim zdravljem među tinejdžerima koji koriste društvene mreže, čak i među onima sa značajnom statistikom vremena provedenog ispred ekrana.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo