Novi inhibitorni lijek obećava u prevenciji dijabetičkih bolesti oka i bubrega - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Novi inhibitorni lijek obećava u prevenciji dijabetičkih bolesti oka i bubrega

Shutterstock

Novo istraživanje je pokazalo da bi nova vrsta inhibitora mogla spriječiti mikrovaskularne dijabetičke komplikacije, kao što su dijabetičke bolesti oka i bubrega. 

Procjenjuje se da dijabetes, bolest koja rezultira nekontroliranim razinama glukoze u krvi, pogađa jednu od 11 odraslih osoba u svijetu. Čak i kada se liječi, ova uobičajena bolest može dovesti do komplikacija koje mijenjaju život, utječući na male krvne žile u tijelu, poznate kao mikrovaskulatura.

Dok su tretmani dostupni za pacijente koji razviju mikrovaskularne komplikacije, kao što su dijabetičke bolesti oka i bubrega, ti tretmani ne odgađaju u potpunosti napredovanje. Na kraju mogu dovesti do sljepoće i zatajenja bubrega kod pacijenata.

Držanje dijabetesa pod kontrolom može vam spasiti vid

Istraživački tim je bio zainteresiran za zaštitnu ovojnicu svih krvnih žila, nazvanu glikokaliks. Poznato je da je ova ovojnica oštećena kod dijabetesa. Istraživači su na dva mišja modela pokazali da se sprječavanjem oštećenja ovog zaštitnog sloja može zaustaviti razvoj dijabetičke bolesti očiju i bubrega.

To se postiže pomoću ‘inhibitora heparanaze’. 

Heparanaza djeluje poput škara, oštećujući ovojnicu glikokaliksa. Inhibitori heparanaze sprječavaju nastanak ovog oštećenja. Istraživački tim razvio je novu klasu ovih lijekova koji bi se mogli uspješno razviti kao lijek za liječenje pacijenata.

Shutterstock

Naša su otkrića uzbudljiva jer smo pokazali da bi jedna vrsta lijekova mogla spriječiti različite dijabetičke komplikacije, što je globalni zdravstveni problem za odrasle osobe koje žive s dijabetesom, rekla je autorica studije, dr. Rebecca Foster, izvanredna profesorica mikrovaskularne medicine na Medicinskom fakultetu u Bristolu.

Trenutno se provodi istraživanje kako bi se unaprijedila nova klasa inhibitora za kliničku upotrebu.

Budući da više od 8% svjetske odrasle populacije trenutno živi s dijabetesom, nadamo se da bi pacijenti mogli imati koristi od naših otkrića u budućnosti, rekla je dr. Monica Gamez, znanstvena suradnica na Medicinskom fakultetu u Bristolu (THS.

Istraživanje pod vodstvom Sveučilišta u Bristolu objavljeno je u časopisu Cardiovascular Diabetology.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo