Zdravlje

Zdravlje

PROMO

Oči ne vide sve što je štetno

iStock

Znaš li da oči mogu percipirati oko 10 milijuna različitih boja? Ova zadivljujuća sposobnost omogućuje nam da doživimo svijet na izuzetno detaljan i živopisan način. Međutim, postoje granice naše percepcije svijeta oko sebe jer su neki dijelovi elektromagnetskog spektra očima nevidljivi, poput UV zraka. I premda ih ne možemo direktno percipirati vidom, njihovo djelovanje možemo osjetiti.

UV zrake oštećuju kožu, ali i oči.

Here comes the sun, pjevali su Beatlesi 70-tih radujući se dolasku sunčanih dana, ali danas sa suncem dolazi i sve veća količina UV zraka zbog stanjenja ozonskog omotača. Ni boravak u hladu ne garantira zaštitu jer će koža i oči i dalje biti izloženi UV zrakama koje se reflektiraju od zgrada, kolnika ili vodenih površina.

UV zrake pokreću kemijske reakcije u koži i očima. Neke od njih su korisne poput proizvodnje vitamina D, međutim UV zrake mogu imati i ozbiljne negativne učinke poput stvaranja slobodnih radikala kisika koji oštećuju lipide, proteine, RNA i DNA u koži i očnim tkivima.

Baš kao što koža može izgorjeti na suncu, tako može i rožnica.

UV indeks, odnosno intenzitet UV zračenja koje dolazi do Zemljine površine izražava se u rasponu od 0 do 11 ili više. Što je veći UV indeks, to je jače UV zračenje i veći rizik od opeklina i oštećenja kože i očiju.

iStock

Izloženost UV zrakama oštećuje prednji segment oka te može dovesti do razvoja fotokeratitisa, fotokonjuktivitisa i katarakte. Ako se bavite sportovima i aktivnostima na otvorenom, boravite na suncu ili u područjima s visokim UV rizikom poput mora, planina ili tropa, ne zaboravite da je osim kože, potrebno zaštititi i oči kako bi izbjegli oštećenja očnih tkiva, neugodne simptome poput crvenila, iritacije, suhoće, a u slučaju fotokeratitisa (upale rožnice zbog UV zraka) osjećaj boli, pijeska u očima, zamagljen vid, suhoću i povećanu osjetljivosti na svjetlo.

Kao što štitite kožu, tako je potrebno zaštititi oči od UV zraka.

Budući da je izlaganje UV zrakama gotovo neizbježno, važno je pronaći načine kako neutralizirati njihovo potencijalno štetno djelovanje. Osim sunčanih naočala s UV zaštitom, šešira i šilterica, odnedavno su dostupne inovativne kapi za zdravlje i zaštitu očiju čija formulacija učinkovito blokira prodiranje UV zraka i plavog svjetla, pružajući intenzivnu zaštitu očiju.

Zbog dokazane zaštite od UV zraka i plavog svjetla DROP Defence kapi za oči registrirane su i kao osobna zaštitna oprema.

Riboflavin (vitamin B2) i vitamin E-TPGS ključni su sastojci inovativne formulacije DROP Defence kapi. Djeluju sinergistički kako bi pružili višestruke koristi za zdravlje očiju. Riboflavin poput štita na rožnici blokira prodiranje UV zraka i plave svjetlosti, a vitamin E TPGS, u svom pegiliranom obliku, ima ključnu ulogu u poboljšanju prodiranja riboflavina u dublje djelove oka. Oba sastojka neutraliziraju slobodne radikale, smanjujući oksidativni stres povezan s oštećenjem očnih tkiva. Uz zaštitni učinak DROP Defence kapi hrane, vlaže i štite površinu oka, smanjujući suhoću, umor očiju i zamagljen vid koji mogu nastati zbog izloženosti UV svijetlu ili zbog dugotrajnog gledanja u ekran.

Oči ne vide sve što je štetno. Zaštitite ih.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo