Zdravlje

Zdravlje

5 simptoma koji otkrivaju da imate respiratorni sincicijski virus – vrlo sličan prehladi

Shutterstock

Respiratorni sincicijski virus najaktivniji je tijekom zime i proljeća, a simptomi podsjećaju na prehladu.

Respiratorni sincicijski virus najaktivniji je tijekom zime i proljeća, a simptomi podsjećaju na prehladu. 

Respiratorni sincicijski virus (RSV) često uzrokuje infekcije dišnog sustava koje se najčešće očituju simptomima infekcije gornjih dijelova dišnog sustava poput prehlade. Ovaj virus, međutim, može uzrokovati i infekcije donjih dijelova dišnog sustava poput bronhiolitisa i upale pluća. RSV je u dojenčadi najčešći uzročnik bronhiolitisa, upale malih dišnih puteva u plućima. Gotovo sva djeca do navršene dvije godine dobiju infekciju uzrokovanu RSV-om. U dojenčadi i male djece zaražene RSV-om simptomi bolesti jave se 4-6 dana od infekcije, a većina se djece oporavi unutar 7-14 dana, stoji na stranicama HZJZ-a. 

Dr. Andrea Jones smatra kako bi moglo doći do porasta broja oboljelih ove zime jer više ne nosimo maske radi COVID-a, a u Americi se bilježi porast zaraženih. 

“Započinje kao infekcija gornjeg dišnog sustava, a simptomi su slični prehladi. Ono što ga čini opasnim je što se brzo može proširiti od nosa i grla do pluća gdje će doći do upale pluća i bronhitisa”, navodi dr. Purvi Parikh.

Čovjek je jedini izvor infekcije. Virus se širi bliskim kontaktom – velikim kapljicama sekreta poput kihanja, kašljanja ili poljupca – s oboljelom osobom te posredno preko kontaminiranih predmeta. Budući da nakon RSV infekcije ne ostaje trajna zaštita, ljudi se i kasnije u životu mogu zaraziti ovim virusom, no te ponovne infekcije imaju blažu kliničku sliku. Evo na koje simptome treba obratiti pažnju. 

1. Poteškoće s disanjem

Ovaj simptom se nikada ne bi trebao ignorirati, a ako se ne povlači, odmah  kontaktirajte liječnika. Isto se odnosi i na bebe kod kojih problemi s disanjem mogu uzrokovati poteškoće s gutanjem. 

Simptomi visokog krvnog tlaka koji vas mogu smjestiti u bolnicu, upozoravaju liječnici

2. Temperatura

Ovo je jedan od prvih simptoma iako se neće javiti kod svakoga, a posebno se to odnosi na djecu. Dr. Priya Soni, pedijatrica smatra kako je najbolje što ranije dijete odvesti liječniku i kako roditelji moraju reagirati na svaku promjenu kod djeteta, kao što je promjena u apetitu ili problemi s disanjem. Navodi kako je trenutno u Americi stanje takvo da su ambulante preplavljene pacijentima pa je važno razlikovati simptome gripe, prehlade, COVID-a ili RSV-a. 

3. Kašalj 

Kako smo naveli mnogi su simptomi slični prehladi pa tako i kašalj, a liječnici upozoravaju da se ne bi trebalo pretpostaviti da je u pitanju prehlada već posjetiti liječnika kako bi se otkrilo pravo stanje. Kada je u pitanju RSV kod male djece, svaka minuta je važna. 
“Mladi i stariji pacijenti lako mogu iskašljavati sluz ali bebe to ne mogućnosti pa može doći do komplikacija s disanjem. Važno je čistiti ti im dišne putove, bilo kod kuće ili u ordinaciji liječnika”; navodi dr. Ira Wardono. 

4. Curenje nosa 

Upalni procesi u gornjem dišnom sustavu mogu uzrokovati curenje nosa, a ono što se često javlja kod RSV-a je puno sluzi zbog čega čete često puhati nos. Djeci bi trebalo pomoći stalnim čišćenjem nosa, a odrasle osobe mogu koristiti tekućine za ispiranje. U prosjeku ova infekcija traje oko tjedan dana, a simptomi su najgori na početku infekcije.

5. Glavobolja 

Radi se o uobičajenom simptomu, posebno kod odraslih osoba. No kako i prehlada i COVID uzrokuju isti simptom, teško je prepoznati razliku. Javit će se tako i kašalj, kihanje, temperatura i gubitak želje za hranom i vodom. Pa ako roditelj primijeti ove simptome, možda je najbolji savjet da posjeti liječnika. 

Život s multiplom sklerozom: Suprug i ja imamo istu bolest, a potpuno različite probleme

Kako se zaštititi

Unatoč brojnim istraživanjima, cjepivo protiv RSV-a još nije dostupno. Međutim, širenje RSV-a moguće je spriječiti jednostavnim postupcima, posebno ako su prisutni simptomi prehlade:

  • redovito prati ruke (svoje i djetetove)
  • izbjegavati mjesta gdje se okuplja mnogo ljudi, posebno zatvorene prostore
  • izbjegavati dijeljenje djetetovih osobnih stvari (poput dude varalice, čaše, pribora za jelo)
  • češće prati dječje igračke

Ako dijete pripada skupini s visokim rizikom za razvoj teškog oblika bolesti uzrokovane RSV-om, savjetujte se s liječnikom o dodatnim koracima koje možete poduzeti.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo