Zdravlje

Zdravlje

6 namirnica koje trebate izbjegavati kad god vas boli grlo

Foto: Shutterstock

Bolno grlo može postati samo bolnije ako jedete određene namirnice.

Često se kao simptomi upale grla javljaju bol i otežano gutanje, a upravo smo u sezoni kada virusi i bakterije samo čekaju gdje će se nastaniti. Ako morate raditi i obavljati sve dužnosti, bolno grlo će vam sigurno samo otežati svakodnevicu. Ono što se nikada ne smije zaboraviti je nadoknada tekućine koja je važna za oporavak organizma, ali znamo da je ponekad u takvim situacijama teško gutati i običnu vodu. Hrana bogata tekućinom može pomoći, ali postoje i namirnice koje mogu samo pogoršati stanje. Što trebate izbjegavati kako bi se ranije oporavili i ublažili simptome, otkrivamo u nastavku teksta. 

1. Hrskave grickalice 

Hrana kao što je čips, krekeri ili štapići može smetati vašem grlu ako je osjetljivo i samo uzrokovati dodatne neugodnosti i iritaciju. Oštri rubovi takvih namirnica mogu samo otežati gutanje i “pikati” u grlo poput noža. Mekanija hrana je sigurno bolja opcija kada imate upaljeno grlo, pa radije posegnite za čajem ili juhom. 

2. Citrusno voće

Iako je prepuno vitamina C koji je odličan dodatak kada smo bolesti, svježe voće poput limuna, naranče i mandarine mogu samo iritirati grlo kada ih jedete pa je bolje zaobilaziti ih kada ste bolesni. Sokovi, sladoled ili gusti sokovi od voća i povrća su bolja opcija, a ako vam ni to ne odgovara voda je uvijek dobar izvor. Ako baš želite povećati unos vitamina C putem hrane, napravite pire od krumpira. 

Što je ‘psihobiotička’ dijeta? Pomaže kod borbe protiv stresa i čuva zdravlje probave

3. Kisela hrana 

Poput citrusnog voća, hrana koja sadrži kiseline može djelovati kao iritacija na grlo. Dok bol ne popusti izbjegavajte ukiseljeno voće i sličnu hranu, ali kada ona prođe više vam ništa kiselina neće moći. 

4. Začinjena hrana 

Sigurno ste barem čuli, ako vi niste jedna od tih osoba, da će bolno grlo umiriti malo ljute hrane. To teško da može biti istina obzirom će ta vrsta hrane iritirati grlo koje je upaljeno pa je pametno izbjegavati ljute začine kada ste bolesni.

5 koraka koji nutricionistici olakšavaju da se hrani zdravo i umjereno – vrijedi probati

5. Svježe tvrdo povrće

Narezana na prutiće mrkva ili stabljika celera je mnogima omiljena poslastica, ali ako vam je grlo upaljeno samo će vas dodatno iritirati. Ako ste primijetili ove posljedice, dobro bi bilo povrće prvo kuhati, barem dok ste bolesni. 

6. Pržena hrana 

I kada smo bolesni često ćemo posegnuti za jakom hranom koja će nam pružiti utjehu, ali ona ne mora biti najbolja opcija za vaše bolno grlo. Dok simptomi ne popuste, izbjegavajte takve namirnice i hranu uzimajte u malim porcijama te jedite polako – dok ne ozdravite.

 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo