Zdravlje

Zdravlje

Afte – zašto nastaju i kako si možete pomoći

Ukoliko vas nešto ometa u jedenju i ispijanju pića moguće je da imate problema s aftama. Tada pokušajte izbjegavati jače začinjanju hranu i pomozite si biljnim čajevima.

Afte su male ranice u ustima, nerijetko bolne, sklone čestom i ponovnom javljanju. Nećete ih pronaći na nepcu i desnima, ali hoćete na sluznici, jeziku, obrazima i unutarnjoj strani usana. Nisu opasne, ali tijelo vam javlja da mu nešto ne odgovara. Ukoliko traju dulje od dva tjedna, nemojte ignorirati upozorenje.

Zašto se javljaju?

Danas za sve krivimo stres, ali u takvim situacijama imunitet pada. Obično pogađaju mlađe ljude, češće žene, poglavito za vrijeme druge polovice menstrualnog ciklusa. Nisu bakterijska ili virusna pojava, ali mogu biti alergijska reakcija ili znak nedostatka vitamina C i B12, znak anemije ili većih problema u probavnom sustavu. Posebnu pažnju trebaju obratiti ljudi s aparatićima, protezama, oštrim plombama i zubima jer razne ranice pogoduju razvoju afti.

Prepoznajte aftu

Lezije se pojavljuju u obliku malih bijelih promjena na koži, podsjećaju na prištić koji postepeno raste. Žuto-sive su, s crvenim rubom i okolnim upalnim procesom. Variraju u tri klinička oblika – malene koje traju tjedan do dva; veće koje traju i do mjesec i pol te afte nalik herpesu, ali suprotno mnogim vjerovanjima virus herpes simplex ih ne uzrokuje.

Kako si pomoći?

Za početak koristite mekše četkice. Danas se doista nude svakojake pa birajte onu sa soft glavom i veličinom koja vam odgovara. Prilagodite i svoju pastu za zube.

Postoji određena hrana koja može pogoršati stanje. Izbjegavajte hrskavu koricu kruha, prženu hranu, kosti, razne grickalice koje bi mogle izgrebati usnu šupljinu. Jaka kiselina, gazirano, vrućina i ljuta hrana također mogu izazvati bol..

Kućna ljekarna sigurno sadrži kadulju (žalfiju) i neven pa tako napravite blagi čaj i “progrgljajte ga”. Nemojte ga gutati. Propolis i njegove blagodati su već opjevani pa tako i afte možete premazati njime. Ukoliko ne prolaze konzultirajte se s liječnikom koji će vam onda propisati terapiju.

A. K.

Foto: Shutterstock

Znate li Što vam govori vaš jezik

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo