Zdravlje

Zdravlje

Ako jedete ove popularne namirnice, ne bi bilo loše da napravite krvnu sliku

Shutterstock

Možda vam nije omiljen pregled vađenje krvi, ali on može otkriti koja se razina toksičnih komponenti nalazi u krvi.

Te toksične tvari su produkt nekih namirnica koje jedemo i rezultat može pomoći da smanjite rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i prerane smrti. 

TMAO (Trimetilamin N-oksid)  je toksični spoj koji se proizvodi interakcijom nekih namirnica i mikroba u želucu tijekom probave, a ne nalazi se kao takav u hrani, pojasnila je Purna Kashyap, gastroenterolog na Mayo klinici. Ipak ako jedete neke namirnice, mikrobi tijekom probave će ih pretvoriti u toksične spojeve, koje jetra pretvara u TMAO, pojašnjava. Kroz vrijeme se on nakuplja u tijelu i povećava rizik od ateroskleroze – nakupljanja plaka u arterijama i čini vas podložnijima kardiovaskularnim bolestima, infarktu i moždanom udaru. 

Osobe koje imaju povišene razine TMAO-a imaju i dva put veći rizik od bolesti srca, a kako bi se te razine snizile, liječnik savjetuje da se bazirate na prehrani bogatoj vlaknima i da koristite puno maslinova ulja koje sadrži neke od inhibitora enzima koji koji je potreban da bi se stvorio TMAO. Ako izbjegavate određene namirnice, i to može pomoći. Koje to namirnice najčešće uzrokuju ovakve probleme, otkrivamo u nastavku. 

Ovu namirnicu trebate jesti odmah ujutro ako želite izgubiti kilograme

Crveno meso 

Postoje brojna mišljena o tome koliko je crveno meso zdravo, ali neke studije kažu kako može povećati rizik od nastanka nekoliko opasnih bolesti. Možda znate da zasićene masnoće postoje u ovoj vrsti mesa i da one povećavaju rizik od razvoja bolesti, ali novi podaci otkrivaju kako se proizvodnja TMAO povećava kada se jede crveno meso.
“Crveno meso je najpoznatija namirnica koja vodi do spomenutih promjena, a povišena razina TMAO spoja je povezana s povećanim rizikom od nastanka bolesti bubrega, uz kardiovaskularne bolesti”, navodi Kashyap. Idući put kad odlučite komad mesa baciti na tavu za večeru, razmislite o zamjeni koja isto sadrži proteine, poput tofua ili leće. Upravo takvi proteini pružaju zaštititi od spomenutih stanja. 

Jaja 

Jaja se često hvale radi zdravstvenih dobrobiti ali ako ih jedete previše možda mogu uzrokovati problem sa srcem. Ako jedete dva ili više jaja u danu, može doći do povećanja razine toksičnosti u krvi i urinu, tako barem kažu rezultati studije iz 2014. godine. Žumanjak sadrži oko 115 mg kolina, a to je više od 25 posto dnevne preporučene doze. Ako jedete dva jaja za doručak, to će vam dati pola preporučene doze. Ako želite zaštititi srce ali ne možete prestati jesti jaja, puno je biljnih zamjena koje nude sve nutrijente kao i jaje. 

Koja je namirnica zdravija – tjestenina ili riža? Odgovor će vas sigurno iznenaditi

Mliječni proizvodi 

Puno se u zadnje vrijeme govori o mlijeku, uz činjenicu da je oko 68 posto svjetskog stanovništva osjetljivo na laktozu. Mnogi se tako pitaju je li mlijeko uopće zdravo za nas. Prema studiji iz 2015. godine, prehrana koja sadrži puno mlijeka je povezana s većom razinom upala, a ako mlijeko pijete često, možda biste trebali kod liječnika provjeriti stanje krvi. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo