Hrana i recepti

Hrana i recepti

Koja je namirnica zdravija – tjestenina ili riža? Odgovor će vas sigurno iznenaditi

Shutterstock

Nisu svi ugljikohidrati isti, oni koji su cjelovite žitarice sadrže više nutrijenata, proteina i vlakana za razliku od procesuiranih kolega.

Ugljikohidrati poput riže i tjestenine su važni izvori nutrijenata bez obzira sadrže li cjelovite žitarice, navodi nutricionistica Natalie Rizzo. Iako je tjestenina poznata po tome da će aktivnim pojedincima dati energiju kako bi izdržali sve napore. No je li stvarno superiorna kada je u pitanju riža? 

Nutritivne vrijednosti tjestenine

Ako volite jesti špagete, penne, pužiće ili bilo što drugo…  tjestenina je poznata po tome da pomaže sportašima kod izdržljivosti upravo radi ugljikohidrata koje sadrži. Jedan porcija tjestenine sadrži oko 220 kalorija i 43 grama ugljikohidrata, a  ona koja je od cjelovitih žitarica imaju više vlakana i lakše su za probavu od one tjestenine koja to nije. No bilo kakvu tjesteninu jeli i dalje sadrži oko 8 g proteina po porciji. 

Tjestenina je tehnički više procesuirani proizvod od riže, koja je cjelovita žitarica. 
Kada se govori o procesuiranoj hrani, mislimo na to kako su zaslađena pića i namirnice pune šećera koje imaju negativan utjecaj na zdravlje pa mogu uzrokovati dijabetes, kardiovaskularne bolesti i pretilost, kako stoji u rezultatima studije iz 2020. godine, a objavljene u magazinu Nutrients. 

No procesuirana tjestenina se ne razlikuje od kruha i može biti zdrava. Kruh isto ima dodanih šećera i raznih dodatak. Tjestenina je samo pšenica i voda, a sadrži i vitamin B, navodi Rizzo. 

Tjestenina može biti nešto lakša za pripremu od riže, osim ako ne koristite onu instant rižu – a ako ste sportaš, svi znamo koliko je vrijeme važno. Proteklih godina su proizvođači počeli tjesteninu pripremati i od drugih namirnica pa postoji ona od leće, slanutka i graška. Upravo takve tjestenine sadrže više nutrijenata, proteina i vlakana, ali manje ugljikohidrata. 

Ako želite biti zdraviji, ovih 10 navika trebate usvojiti što prije

Nutritivne vrijednosti riže 

Iz nepoznatih razloga Rizzu, ljudi češće posežu za rižom jer žele nešto zdraviji obrok, a ona kaže da ne zna od kud stigma da je riža zdravija od tjestenine. “Riža se često koristi u raznim kuhinjama i smatra se zdravijom”, navodi. Jedan manja porcija riže sadrži oko 250 kalorija i oko 53 g ugljikohidrata i tu se primjećuje razlika. 

Uspoređena s tjesteninom, riža – smeđa ili bijela – sadrži manje proteina i vlakana. Proteina ima 2 grama, tjestenina 8. U njoj se nalazi 1 gram vlakana a u tjestenini 2.5. 
Riža sadrži vitamine i minerale koje tjestenina nema, a tu su folna kiselina, željezo, cink, ali radi se o malim količinama. Za one koji izbjegavaju gluten u prehrani, riža je dobar odabir. 

Znate li da postoji i crna riža? 

Crna riža, koja je poznata još pod nazivima divlja i zabranjena riža, zapravo bi redovito trebala biti dio vaše prehrane. Naime, ova riža ima puno više zdravstvenih prednosti nego bijela i smeđa riža.

I danas ste nervozni? Samo jedna promjena u prehrani može utjecati na promjenu raspoloženja

Kao i druge vrste riža, već se tisućama godina konzumira u Aziji, a smatra se da su je stoljećima smjele koristiti tek kineske kraljevske obitelji. Bogata je snažnim antioksidansima, dijetalnim vlaknima, a poznata je i po svojim protuupalnim svojstvima. Navodi se kako pomaže u borbi protiv dijabetesa, raka, bolesti povezanih s krvožilnim sustavima, a dobar je izbor i ako želite smršavjeti. U 50 grama, odnosno jednom serviranju, ima 160 kalorija, a u njima se nalazi 1.5 grama masti, 34 grama ugljikohidrata, 5 grama bjelančevina i 4 posto dnevnog preporučenog unosa željeza.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo