Zdravlje

Zdravlje

Ako vas muči artritis, držite se ovih 9 savjeta kako biste ublažili simptome

Shutterstock

Artritis je vodeći uzrok tjelesne uskraćenosti i jedna od najčešćih kroničnih bolesti u zapadnom svijetu, a sredovječne i starije osobe su pogotovo ranjive kada je u pitanju ovo stanje.

Postoji preko sto vrsta artritisa, koje mogu utjecati na različita područja tijela. Tako su, osim na zglobovima, neki oblici artritisa povezani s bolestima drugih tkiva i organa u tijelu. Najčešće vrste su osteoartritis, reumatoidni artritis i giht.

No postoje stvari koje možete raditi svakodnevno a olakšati će simptome artritisa

1. Kontrolirajte težinu

Jedno je američko istraživanje pokazalo kako je gubitak viška kilograma odličan način za smanjivanje simptoma artiritsa:

“Naše istraživanje na bolesnicima koji su bili pretili na samom početku osteoartritisa pokazalo je kako su pojedinci koji su izgubili u određenom periodu dovoljno kilograma, uspjeli ublažiti bol u koljenu, krutost i tjelesne funkcije. Kvaliteta života, svakodnevno i sportske aktivnosti su se također poboljšali, bez drugih tretmana za artritis”, objasnio je Christopher Edwards s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Pennsylvanije, ujedno i voditelj studije..

Curenje sline noću, depresija, nemirno spavanje… Prvi simptomi Parkinsonove bolesti

2. Zeleni čaj pomaže

Ovaj je napitak dobar i za vaše zglobove. U pregledu studije iz 2017. godine koja je proučavala na koji način pojedine namirnice mogu smanjiti bolnost i upalne procese kod artritisa, autori su preporučili zeleni čaj zbog njegove koncentracije antioksidanata naziva EGCG za kojeg se pokazalo da sprečava propadanje kostiju i hrskavice.

3. Soda bikarbona

Rezultati istraživanja objavljeni u magazinu The Journal of Immunology  pokazuju kako soda bikarbona može pomoći pri sprečavanju upalnih procesa ako se koristi na dnevnoj bazi. Autori su dokazali da sastojci sode bikarbone mogu preokrenuti cijeli proces u stanicama imunološkog sustava tako da se bore protiv upala a ne da ih potiču. No ipak radi se o preliminarnom istraživanju pa svakako razgovarajte sa liječnikom prije upotrebe.

Vježbe za jačanje pluća koje mogu raditi baš svi, pa čak i u kućnoj izolaciji

4. Uzmite pauzu za istegnuti se

Ponavljajući pokreti, poput tipkanja, mogu pojačati simptome artritisa. Morate napraviti pauzu i istegnuti se, smatra dr. Goldfien, šef odjela za reumatologiju u Kaliforniji.

5. Mislite pozitivno

Pozitivne misli i optimizam mogu puno pomoći kako bi se simptomi artritisa držali pod kontrolom. Dr. Goldfien naglašava da postoje studije koje su dokazale istinitost ove tvrdnje.

6. Hodajte stepenicama

Kada nas bole noge, prva nam je pomisao ući u lift, ali puno je bolji odabir hodanje stepenicama „Hodanje stepenicama umjesto vožnje liftom je jednostavan način da se krećete i tako si olakšate simptome“, savjetuje dr. Victor Romano, kirurg ortoped.

7. Vježbajte

Njemački stručnjak za sportsku medicinu Klaus Boes savjetuje redovitu, ali umjerenu tjelovježbu svim pacijentima s artritisom, jer na taj način mogu usporiti napredovanje svoje bolesti. Stručnjak preporučuje plivanje, vožnju bicikla, lagano džogiranje i vježbanje aerobika, pa čak i samo hodanje i istezanje, no s druge strane, savjetuje izbjegavanje vježbanja odbojke, nogometa, rukometa ili tenisa. Upravo su ti sportovi štetni za lokomotorno zdravlje oboljelih od artritisa.

Ovo je 8 nevjerojatnih načina na koje si skraćujete život

8. Prestanite pušiti

Da, brojni su razlozi zašto biste trebali odbaciti cigaretu, a jedan od njih je da pušenje povećava rizik od razvoja artritisa za čak 26 posto.

9. Omega  – 3 masne kiseline

“Postoje jaki dokazi da omega-3 utječe na biokemiju bolesti, stoga ne samo da pomaže spriječiti bolest nego usporava njeno napredovanje, potencijalno držeći osteoartritis pod kontrolom”, objasnio je dr. John Tarlton s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Bristolu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo