Ako želite imati zdravu jetru, držite se nekoliko ključnih savjeta - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ako želite imati zdravu jetru, držite se nekoliko ključnih savjeta

Foto: Shutterstock

Zdravlje jetre je iznimno važno, a evo kako ju možete zaštititi.

Jetra je jedan od ključnih organa u probavi, a iz našeg organizma neprestano eliminira toksine. Također, ona filtrira krv iz crijeva te obrađuje i sprema hranjive tvari koji se pretvaraju u energiju. Detoksikacijski proces kojeg jetra izvodi ima dva koraka – prvi je da proizvodi određene enzime koji toksine čine manje lošim za naš organizam, dok drugi korak spaja te toksine s molekulama zbog čega ih je lako izbaciti iz organizma.

Drugim riječima, jetra je vrlo zaposlen organ i ključan za probavu, a koji zbog povećanog unosa toksina u organizam, prehranom ili iz okruženja, može usporeno raditi.

Pazite koliko alkohola pijete

Ako želite jetru održati zdravom, potrebno je ograničiti unos alkohola ili ga potpuno eliminirati. “Čak i ako mislite da vam je jetra zdrava, a ako ponekad popijete koje piće, stručnjaci savjetuju da ponekad uzmete odmora od te navike kako bi se jetra mogla odmoriti i oporaviti od bili kakve štete koja joj je nanesena”, govori hepatolog Jamile Wakim Fleming. Pacijenti koji su na čekanju za transplantaciju jetre moraju biti trijezni barem dvije godine, dodaje. 

Zaštitite se od hepatitisa 

Hepatitis doslovno znači upala jetre. “Prevencija je ključ, a osim zaštite cijepljenjem, mora se prakticirati dobra higijena. Hepatitis B i C se mogu prenijeti seksualnim putem, dijeljenjem igala, četkicom za zube…”

Ovih 10 namirnica čuva zdravlje jetre – uključite ih u prehranu!

Odaberite prave namirnice 

Zdrave namirnice mogu puno učiniti za zdravlje jetre, a dr. Annie Guinane navodi kako svojim pacijentima koji imaju nealkoholnu bolest jetre uvijek savjetuje da popiju kavu, pojedu 4 žlice maslinova ulja i prate Mediteransku prehranu, koja potiče na konzumaciju voća i povrća. 

Simptomi raka pluća često su nespecifični, a ovo je 7 najčešćih koje morate znati

Redovno vježbajte 

Vježbanje možda neće zaštititi jetru od bolesti povezanih s alkoholom. “Pretjerana upotreba alkohola je jedan od glavnih razloga nastanka kroničnog zatajenja jetre. Znamo da kronično i povremeno ispijanje alkohola uzrokuje promjene u strukturi proteina u jetri, a rezultat je nepopravljiva šteta. Jedna je studija pokazala da bi tjelovježba mogla spriječiti razvoj nealkoholne bolesti jetre. Što ste aktivniji to ćete biti zdraviji, pa tako i vaša jetra.”

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo