Zdravlje

Zdravlje

Autoseminacija karcinomskih stanica-ključna u progresiji tumora?

Progresija karcinoma obično se smatra procesom u kojemu raste primarni tumor, nakon čega slijedi metastaziranje u kojem stanice karcinoma napuštaju primarni tumor te se šire na udaljene organe.

Nova studija iz Memorial Sloan-Kettering Cancer Center pokazuje kako se cirkulirajuće, metastatske stanice tumora također mogu i vratiti u primarni tumor te tamo nastaviti svoj rast, u novootkrivenom procesu nazvanom autoseminacija (“self-seeding”).

Rak plućaOtkriće studije, objavljeno u posljednjem broju častopisa “Cell”, ukazuje na mogućnost da autoseminacija može pojačati rast tumora oslobađanjem signala koji potiču angiogenezu, invaziju i metastaziranje.

“Naš rad ne samo da pruža dokaze za fenomen autoseminacije te otkriva mehanizam ovog procesa, nego također prikazuje njegovu moguću ulogu u progresiji tumora”, izjavio je prvi autor studije prof. dr. Mi-Young Kim s odjela za biologiju i genetiku karcinoma.

Prema istraživanju, provedenom na miševima, autoseminacija uključuje dvije različite funkcije: sposobnost tumora da privuče vlastite stanice iz cirkulacije te, kao odgovor, reinfiltracijsku sposobnost cirkulirajućih stanica tumora. Znanstvenici su otkrili četiri gena odgovorna za ove fukcije: IL-6 i IL-8, koji privlače najagresivniji skupinu cirkulirajućih stanica tumora, te FSCN1 i MMP1, koji služe kao medijatori u procesu infiltracije cirkulirajućih stanica natrag u tumor.

Istraživanje također pokazuje kako cirkulirajuće stanice karcinoma dojke, sposobne za autoseminaciju, imaju sličan obrazac ekspresije gena s onim koji se javlja u stanicama karcinoma dojke sposobnima za metastaziranje u pluća, kosti i mozak. Dodatna su ispitivanja otkrila kako se autoseminacija može pojaviti i u drugih tipova karcinoma poput karcinoma kolona i melanoma.

“Ova nam otkrića pružaju mogućnost istraživanja novih načina liječenja koji bi mogli ometati proces autoseminacije te možda usporiti ili čak spriječiti progresiju tumora“, izjavio je koautor studije prof. dr. Joan Massagué.

Stanica rakaKoncept autoseminacije rasvjetljuje klinička opservacije poput veze između veličine tumora, prognoze i lokalnog relapsa koji se javljaju nakon prividno potpunog  odstranjenja primarnog tumora. “Znamo da postoji veza između velikih tumora i loše prognoze. Oduvijek se smatralo kako to predstavlja sposobnost stanica karcinoma da oslobađaju veći broj metastatskih stanica. No ta bi veza zapravo mogla biti uzrokovana autoseminacijskom sposobnošću agresivnih stanica karcinoma, čime se potiče lokalni rast tumora i udaljenih metastaza”, zaključuje koautor istraživanja dr. Larry Norton.

Napomena: Obzirom da je riječ o novootkrivenom procesu, riječ “autoseminacija” (još) ne postoji u službenoj medicinskoj uporabi. Međutim,
smatram ju najprikladnijom za uporabu u ovom članku, obzirom da se
“diseminacija” koristi za proces koji predstavlja širenje metastaza
neovisno o lokaciji, a i originalni je naziv ostavljen u zagradi. Mogla bi se koristiti i riječ “reinfiltracija”, ali ona je
užeg značenja i predstavlja samo povratak na staro mjesto, dok bi
autseminacija označavala isto što i diseminacija (povratak + rast +
razvoj), samo na prvobitnom mjestu.

Branimir Gnjatović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo