Zdravlje

Zdravlje

Blokiranje upalnih receptora ubija matične stanice karcinoma dojke

Znanstvenici sa sveučilišnog centra za karcinom u Michiganu otkrili su važnu vezu između upale i matičnih stanica karcinoma dojke kojom se otvara novi način ciljanog liječenja stanica otpornih na današnje oblike liječenja.

Istraživači su otkrili receptor, CXCR1, na matičnim stanicama karcinoma koji služi kao okidač rasta matičnih stanica u odgovoru na upalu i oštećenje tkiva. Rezultati studije pokazali su da lijek, prvotno razvijen za prevenciju odbacivanja transplantiranih organa, blokira ovaj receptor ubijajući matične stanice karcinoma dojke i sprječavajući njihovo metastaziranje u miševa.

Za matične stanice karcinoma (mali broj stanica koji osigurava rast tumora) smatra se da su rezistentne na današnju kemoterapiju i zračenje, što istraživači smatraju razlogom zašto se karcinom tako često vraća nakon liječenja.

Stanice“Razvoj novih načina liječenja, kojima ćemo učinkovito djelovati na matične stanice karcinoma, nužan je za poboljšanje ishoda liječenja. Ovaj znanstveni rad sugerira novu strategiju koja se može lako provesti u kliniku”, kaže jedan od autora studije, prof. dr. Max S.
Wicha koji je bio i dio tima zaslužnog za otkrivanje matičnih stanica u karcinomu dojke.

Rezultati ove studije objavljeni su u znanstvenom časopisu Journal od Clinical Investigation.

CXCR1 receptor je za interleukin-8 (IL-8), protein koji se proizvodi tijekom kroničnih upala i ozljeda tkiva. Tijekom izlaganja tumora kemoterapiji, umiruće stanice proizvode IL-8 koji potiče matične stanice karcinoma na replikaciju. Dodavanjem lijeka repertaksina u kemoterapiju, specifično se uništavaju matične stanice karcinoma dojke blokiranjem receptora CXCR1.

Miševi tretirani repertaksinom ili kombinacijom repertaksina i kemoterapije, imali su značajno manji broj matičnih stanica karcinoma i mnogo manji broj metastaza od onih koji su bili tretirani samo kemoterapijom.

“Ovi rezultati sugeriraju kako matične stanice karcinoma posreduju u važnoj vezi između upale, oštećenja tkiva i karcinoma dojke. Nadalje, protuupalni lijekovi poput repertaksina pružaju jedan od načina blokiranja ovih interakcija, ciljajući matične karcinomske stanice”, kaže Wicha.

Repertaksin je dosad testiran u ranoj fazi kliničkih studija u kojima se koristio za sprječavanje odbacivanja transplantiranih organa. U tim su studijama nuspojave bile minimalne. No, ne postoje izvješća o uporabi repertaksina za liječenje karcinoma.

Napomena pacijentima: Ovaj je rad proveden na staničnim kulturama i miševima. Repertaksin zasada još nije dostupan pacijentima, a klinička ispitivanja još nisu u planu.

Branimir Gnjatović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo