Zdravlje

Zdravlje

Bojite se zaraze virusom HIV-a? Ovo su simptomi, prepoznajte ih na vrijeme!

HIV je virus koji spada u spolno i krvlju prenosive infekcije, te napada imunološki sustav i uzrokuje cjeloživotnu kroničnu bolest koja najčešće nema simptoma dugi niz godina.

Virus se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, krvlju (najčešće dijeljenjem igala i šprica kod injektiranja droga), te sa zaražene majke na dijete. Liječenje zaustavlja napredovanje bolesti i razvoj AIDS-a. AIDS je krajnji stadij HIV infekcije koji nastaje uslijed uništenja imunološkog sustava, kada se javljaju različite bolesti zbog smanjenog imuniteta.

Hrvatska pripada skupini zemalja niskog rizika za infekciju HIV-om, ali ne i niskog rizika za infekciju ostalim, puno češćim i lakše prenosivim spolno prenosivim bolestima. 

Anemija – kako nadoknaditi nedostatak željeza?

Kako se HIV prenosi?

HIV se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom sa zaraženom osobom (najrizičniji je nezaštićeni analni spolni odnos zbog najosjetljivije sluznice, zatim vaginalni te rijetko, oralni), upotrebom nesterilnih igala, šprica ili pribora pri uzimanju droga injektiranjem, sa zaražene majke na dijete prije, za vrijeme ili nakon poroda (dojenjem).

HIV se ne prenosi zrakom ili dodirom kao npr. virus prehlade. Često je mišljenje da se HIV-om lako zaraziti, ali to nije točno, HIV je prilično teško dobiti. HIV ne može preživjeti izvan tijela i treba mu domaćin. Ne prenosi se ubodom komaraca ili preko ljubimaca. Ne prenosi se preko sline pa ga ne možeš dobiti ako npr. piješ iz iste čaše kao osoba koja živi s HIV-om, ako dijelite hranu, ljubite se, grlite, kupate u bazenu, dijelite WC školjku ili se brineš jer je kihnula/kašljala pored tebe. To nisu načini prijenosa HIV-a!

Koji su simptomi infekcije HIV-om?

Simptomi akutne infekcije HIV-om javljaju se u 30-50 % slučajeva 3 do 6 tjedana od trenutka infekcije.

Javljaju se simptomi koji podsjećaju na gripu ili infektivnu mononukleozu (vrućica, povećanje limfnih čvorova, grlobolja, osip te bolovi u mišićima i zglobovima). Akutna faza bolesti obično traje od 7 do 21 dan, a simptomi nestaju i bez liječenja i nakon toga slijedi dugo razdoblje bez izraženijih znakova bolesti (može trajati do 10 godina). Međutim, iako zaražena osoba nema izraženijih simptoma, u slučaju neliječene infekcije HIV-om, virus se svakodnevno umnožava, razara napadnute stanice, postupno smanjuje broj limfocita, te se zbog slabljenja obrambenog sustava javljaju razne bolesti.

Češći simptomi i bolesti koje se povezuju s neliječenom infekcijom HIV-om mogu biti:

  • oteklina limfnih čvorova (osobito na vratu i pazuhu)
  • jak zamor (koji traje više tjedana bez očitih razloga)
  • neočekivani gubitak tjelesne težine (više od 4.5 kg u 2 mjeseca)
  • dugotrajni proljev (bez vidljivih razloga)
  • gljivične infekcije usta
  • kratkoća daha i suhi kašalj koji duže traje
  • vrućica i znojenje
  • bolesti kože – ružičaste ili ljubičaste mrlje koje se pojavljuju na koži, uključujuću i usta i vjeđe (obično su tvrde i nalik na modrice).

Nitko drugi neće i ne može brinuti o tvom spolnom zdravlju kao ti, zato kampanja Svjetskog dana AIDS-a ove godine nosi naziv “Moja stvar”. Provodi se i tijekom prosinca oglašavanjem preventivnih poruka u različitim medijima, a prvenstveno na internetu i društvenim mrežama. Kampanji su se pridružile i dale podršku poznate osobe, glazbenici i influenceri. Svu podršku potražite na stranicama udruge huhiv.hr/mojastvar/

Infekcije, stres, lijekovi… Što sve može uzrokovati učestalu stolicu?

Izvor: huhiv.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo