Zdravlje

Zdravlje

Bol u prsima može imati 5 različitih uzroka – svi su ozbiljni i ne smije ih se zanemariti

Shutterstock

Bol u prsima jedan je od životno opasnih simptoma koje ljudi obično prijavljuju, jer često ukazuje na probleme sa srcem. Nikada ga ne smijete olako shvatiti, jer može biti najava predstojećeg srčanog udara.

Bol u prsima može biti simptom jednog od pet mogućih uzroka:

  1. Kardiovaskularni problemi: koronarna arterijska bolest, miokarditis i infarkt miokarda
  2. Plućne komplikacije: plevitis, upala pluća i plućna embolija
  3. Gastrointestinalni problemi: gastroezofagealna refluksna bolest, poremećaji ezofagusne kontrakcije i peptični ulkusi
  4. Mišićno-koštani problemi: naprezanje mišića
  5. Psihološki problemi: anksioznost i napadi panike

Kod srčanog udara “zlatni sat” spašava život. Prepoznajte simptome i reagirajte odmah!

Povezani simptomi

Bol u prsima obično se javlja uz prateće simptome. Prema Mayo klinici, to uključuje kratkoću daha, hladan znoj, vrtoglavicu ili umor, mučninu i povraćanje. Pacijenti bolove u prsima opisuju kao stezanje ili punoću u prsima, sa snažnom, pritiskajućom ili žarećom boli koja se može širiti u čeljust, vrat, ramena, ruke i leđa. Također, bol traje nekoliko minuta i pogoršava se i uz najmanju fizičku aktivnost.

Doživjeli ste napad panike? Psiholog savjetuje kako reagirati

Kako postupiti

Osjećaj nelagode ili boli u prsima tijekom srčanog udara neumoljiv je i traje obično pet minuta ili više. Jedino ispravno postupanje u tom slučaju je pozvati 112 jer svaka minuta je dragocjena u liječenju srčanog udara.

Osjetite li iznenadnu i jaku bol u prsima odmah nazovite hitnu pomoć, osobito ako je bol „teška“, „stezajuća“ ili „pritiskajuća“ te se širi na druge dijelove tijela. Moguće je da takvu bol prate vrtoglavica, znojenje, iskašljavanje krvi ili nemogućnost hvatanja daha.

Osobe koje su u rizičnoj skupini za bolesti koronarnih arterija moraju u ovom slučaju osobito brzo reagirati i čim prije dobiti pomoć liječnika. Ukoliko bol nije neizdrživa ili lagano poposti bolesnik može i sam, u pratnji druge osobe, otići u najbližu hitnu ambulantu.

Spasite život: naučite masažu srca!

Ukoliko postoji sumnja da je osoba pored vas upravo doživjela srčani udar preporuča se da odmah započnete s postupkom reanimacije. Ukoliko niste obučeni za pružanje ove vrste pomoći možete pomoći ugroženome metodom umjetnog disanja i masaže prsnoga koša, otprilike 100 puta u minuti.

Bol u prsima je simptom koji može ukazivati ​​na kardiorespiratorni, probavni ili neuromuskularni problem. Međutim, ona također može dovesti do situacije opasne po život stoga je najbolje znati što učiniti kad se to dogodi.

Održite zdravlje svojeg srca uz ovih 20 savjeta

M. R. S.

Foto: Shutterstock

 
 
 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo