Ćelavi muškarci skloniji su srčanim bolestima?

celavost

Muškarci ćelave glave skloniji su srčanim oboljenjima nego oni s nešto više kose, pokazalo je novo istraživanje. Štoviše, opasnost je veća ukoliko gubitak kose započne u ranijoj životnoj dobi.

Muškarci s ozbiljnim slučajevima gubitka kose trostruko su skloniji razvoju koronarne bolesti srca nego oni koji i dalje imaju svu kosu, utvrdilo je japansko istraživanje. No, ovo se odnosi samo na muškarce koji gube kosu na vrhu glave, ali ne i na one koji gube kosu iznad sljepoočnica.  

Pritom su najugroženija skupina bili muškarci koji su kosu počeli gubiti ranije u životu, a mogućnost nastanka srčane bolesti također je bila veća kod onih sa znatnim gubitkom kose.

Iako nije potpuno jasno što je uzrok povezanosti gubitka kose i životno opasne bolesti, stručnjaci smatraju kako ćelavost može ukazivati na prikrivena stanja koja uzrokuju srčane bolesti, poput otpornosti na inzulin i kroničnih upalnih procesa.

Istraživanje, objavljeno u časopisu British Medical Journal, analiza je šest prethodnih studija koje su ispitivale moguću povezanost ćelavosti i srčanih bolesti, a uključilo je 37,000 ispitanika.  

Tri studije pratile su grupu muškaraca 11 godina, a rezultati su pokazali da su muškarci koji su izgubili najviše kose bili za 32 posto skloniji razvoju srčanih bolesti, odnosno za 44 posto ako su ćelavi postali prije 60. godina starosti.

Preostala tri istraživanja, koja su uspoređivala zdravlje ćelavih i muškaraca kod kojih je u tijeku gubitak kose te onih s normalnom količinom kose, pokazala su kako su muškarci koji su gubili kosu za 70 posto skloniji srčanim bolestima, odnosno 84 posto ako su ti muškarci mlađe dobi.

Na temelju dobivenih rezultata, stručnjaci zaključuju kako je intenzivan gubitak kose na vrhu glave povećao rizik od srčanih bolesti za 48 posto, umjereni gubitak kose za 36 posto, a blago opadanje za 18 posto.

"Iako su rezultati istraživanja zanimljivi, muškarci koji su izgubili kosu ne bi trebali biti previše uznemireni. Potreba su dodatna istraživanja kako bi se potvrdila bilo kakva povezanost ćelavosti u muškaraca  i povećanog rizika od srčanih oboljenja", rekla je Doireann Maddock, iz organizacije British Heart Foundation i dodala kako je u međuvremenu bolje pripaziti na širinu struka nego na gustoću kosu!

 

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!