Zdravlje

Zdravlje

Čini se da četvrta doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 ipak neće biti potrebna – evo objašnjenja

Shutterstock

Pandemija nije gotova, ali čini se da nema naznaka da će nam trebati još dodatnih doza cjepiva.

Pandemija nije gotova, ali čini se da nema naznaka da će nam trebati još dodatnih doza cjepiva. 

Što se događa? Novo istraživanje donosi podatak kako osobe koje su se cijepile neće trebati dodatne doze cjepiva nekoliko godina. Tri doze, a kod nekih dvije, mogu biti dovoljna zaštita za ljude od ozbiljnih posljedica bolesti COVID-19, izjavili su stručnjaci za The New York Times. 

Tko bi ipak trebao dodatno cjepivo?

CDC otkriva kako su booster doze cjepiva dovoljno učinkovite protiv omikron varijante, ali osobe koje su ugrožene, poput starih osoba i onih kojima je ugrožen imunitet, možda će trebati primiti i četvrtu dozu kako bi se zaštitili. 

No ipak većina ljudi ga neće trebati. Na primjer, u Švedskoj zdravstveni sustav savjetuje osobama starijim od 80 godina da prime dodatno booster cijepivo, što bi bilo četvrto po redu. 

Iznenađujuća promjena na zubima je čest simptom dijabetesa, ako ju primijetite – odmah posjetite liječnika

John Wherry, direktor centra za imunologiju na sveučilištu Pensylvania je za New York times izjavio da ako će ti pojedinci biti izloženi drugim varijantama poput Omikrona, to će im cjepivo dati dodatnu zaštitu da se od njega obrane. 

Zaključak: Centar za kontrolu i prevenciju bolesti smatra da je booster doza protiv bolesti COVID djelotvorna pri zaustavljanju ozbiljnih simptoma bolesti i hospitalizacije, što se primjećuje posljednjih mjeseci. Nedavna je studija, provedena na sveučilištu Washington, pokazala kako antitijela koja pomažu u borbi protiv bolesti često postaju jači i “pametniji” u periodu od 6 mjeseci nakon cijepljenja. 

NOVOM STRATEGIJOM DO USPJEŠNIJE ZAŠTITE ZDRAVLJA GRAĐANA

Formiranjem mobilnih timova za cijepljenje dodatno ćemo omogućiti svim građanima da učinkovito zaštite svoje zdravlje od zaraze i posljedica COVID-19 – ističu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Razina cijepljenja u Hrvatskoj koja bi osiguravala bolju zaštitu građana od zaraze virusom SARS-CoV-2 i zdravstvenih posljedica koje virus uzrokuje, još je uvijek manja od poželjne, pa su Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo posegnuli za novom strategijom cijepljenja. Bolje rečeno, uz dosadašnje aktivnosti informiranja građana o cjepivu, njegovim svojstvima i učincima, te cijepnim mjestima, dodatno će se aktivirati mobilni timovi za cijepljenje građana u manje naseljenim mjestima u Hrvatskoj, te u sredinama gdje je dostupnost zdravstvenih uslugamanja nego u urbanim mjestima.

Lijekove nikada ne uzimajte uz ove napitke jer mogu smanjiti djelovanje

“Svaki novocijepljeni građanin, posebno oni starije životne dobi i s težim kroničnim oblicima bolesti, koji su najranjiviji u ovoj epidemiji, korak je prema učinkovitijoj zaštiti njihova zdravlja. Medicinska znanost je otkrila, a životna praksa potvrdila, da je cjepivo najbolja zaštita od težih oblika bolesti, a poglavito smrtnih posljedica. Od pet hospitaliziranih pacijenata s ozbiljnijim problemima od zaraze, samo je jedan u potpunosti ili djelomično primio cjepivo. Nažalost, od pet preminulih, četvero njih nije cijepljeno. To najupečatljivije govori o odnosu cjepiva i smrtnosti” – izjavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak vezano uz novu strategiju cijepljenja koja će se primjenjivati u narednom razdoblju, te dodao: “U javnom prostoru još uvijek je upečatljivo prisutan otpor cijepljenju i negiranje znanstveno utvrđenih činjenica, pa čak i od strane pojedinih zdravstvenih djelatnika, što im ne služi na čast, iako ih realna slika epidemije u svemu opovrgava. Aktivnosti koje provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo zajedno sa svim županijskim zavodima za javno zdravstvo diljem zemlje upravo su okrenute ne samo zaštiti zdravlja svakog pojedinca, već narodnom zdravlju kako je to prije stotinu godina promovirao i utemeljio dr. Andrija Štampar, Hrvat, svjetski poznati liječnik, čije ime s ponosom nosi Škola narodnog zdravlja. Zato i nastavljamo sa svim oblicima informiranja građana o opasnostima koje nosi COVID-19, o cjepivu i cijepljenju sa svim činjenicama koje govore o njegovu učinku, kao i mogućim nuspojavama, a sve kako bismo svakom građaninu naše zemlje omogućili da se učinkovito zaštiti od zaraze i posljedica za njegovo zdravlje. Svaki novocijepljeni građanin Hrvatske za nas je pozitivan iskorak i uspjeh.”

Mobilne timove koji će obavljati cijepljenje građana u manje naseljenim područjima, te onima koji sami ne mogu dolaziti do mjesta za cijepljenje osnivat će Hrvatski zavod za javno zdravstvo, županijski zavodi te domovi zdravlja na područjima svojeg djelovanja. Uz navedeno, osigurat će se dodatna dostupnost za invalide i teško pokretne osobe povećanjem broja drive-in mjesta te za imunokompromitirane i kronične bolesnike cijepljenje u bolnicama koje isti redovno posjećuj

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo