Zdravlje

Zdravlje

Cirozu jetre ne morate odmah primijetiti! Donosimo 7 najčešćih uzroka

Shutterstock

U početku vjerojatno nećete primijetiti nikakve promjene, međutim, kako će se stanje s cirozom pogoršavati tako ćete sve više osjećati umor, a sve manje glad. Koža će vas svrbjeti, postajat će žuta, a na njoj će izbijati modrice i pri najmanjem udarcu. Mokraća postaje tamnija, a trbuh i noge otiču zbog nakupljanja tekućine. Kod nekih osoba javaljaju se simptomi poput vrtoglavice i poteškoća s pamćenjem.

Ciroza oštećuje vašu jetru na način da stvara ožiljke koji polako zamjenjuju zdravo tkivo u organu. S vremenom to sprečava normalan protok krvi što otežava jetri da obavlja svoju vitalnu funkciju.

Jetra može biti bolesna i ako ne konzumirate alkohol

Kad je zahvaćena cirozom jetra više ne može filtrirati toksine i učinkovito sudjelovati u razgradnji hranjivih tvari i lijekova. Također, neće moći dovoljno brzo proizvoditi proteine i druge supstance potrebne organizmu. Na duge staze ovo stanje može dovesti do zatajenja ovog vitalnog organa.

Alkoholizam: Zašto ljudi piju? Pročitajte što kaže psihologinja

Uzrok br. 1: Alkoholizam

Pretjerana konzumacija alkohola uzrokuje oticanje jetre i nakupljanje masnoće što vodi u cirozu. Ovaj problem nastaje ako svakodnevno pretjerujete s alkoholom nekoliko godina zaredom. Razgovarajte sa svojim liječnikom ukoliko vam alkohol utječe poslovni i privatni život.

Količina alkohola koja je dovoljna da ošteti jetru nije ista kod svih, stoga nemojte krivo pretpostaviti da nećete dobiti cirozu jetre zato što je nije dobio vaš prijatelj koji pije otkad ga poznajete.

Nealkoholna masna bolest jetre – nastaje zbog pretilosti, dijabetesa, visokog tlaka

Uzrok br. 2: Nealkoholna masna jetra

Nije alkohol jedini koji uzrokuje nakupljanje masti u jetri. Kod ove bolesti uzrok još uvijek nije posve jasan, ali veći rizik imate ako ste pretili ili bolujete od dijabetesa, povišenog kolesterola i visokog krvnog tlaka. Kad počne uništavati vašu jetru, to stanje zovemo nealkoholni steatohepatitis. Vjerojatno ćete primijetiti simptome poput neobjašnjivog gubitka kilograma, umora, slabosti, „pauk vena“ ili svraba kože.

Najmanje 15 tisuća Hrvata ima kronični hepatitis C i nesvjesno šire zarazu

Uzrok br. 3: Hepatitis C

Ukoliko bolujete više od 6 mjeseci od hepatitisa C, to znači da imate kronični hepatitis, a on vodi u cirozu jetre.

Virus hepatitisa C je najčešći uzrok kroničnog hepatitisa, a drugi mogući uzroci su autoimune bolesti, neki lijekovi, bakterije ili drugi virusi. Od hepatitisa C možete se razboljeti dijelite li s drugima igle za intravenozno uzimanje droga, ali i tijekom seksa bez zaštite ukoliko vam je partner nositelj virusa.

Limunom se riješite žučnih kamenaca

Uzrok br. 4: Problemi sa žučnim kanalima

Žučni kanali služe za prijenos žuči – tekućine koja pomaže pri probavi – od jetre do žučnog mjehura. Više je mogućih uzroka koji dovode do sužavanja ili začepljenja žučnih kanala, a to može uzrokovati upalu i oštećenje jetre. Terapija se prepisuje ovisno u uzroku, ali liječnici se obično odlučuju za čišćenje kanala lijekovima ili manjim zahvatima.

Porast prijava nuspojava na lijekove

Uzrok br. 5: Lijekovi

Neki lijekovi za artritis, tuberkulozu, povišeni tlak, ali i neki antibiotici mogu oštetiti jetru i dovesti do ciroze. Genetske predispozicije, prehrambene navike i drugi lijekovi koje uzimate mogu imati ulogu u razvoju ovog stanja.

Obavijestite svog liječnika o svim lijekovima koje uzimate i obavezno napomenite ukoliko ste primijetili nuspojave poput umora, mučnine ili svrbeža.

Koje dodatke prehrani uzimaju nutricionisti? Evo njihovih odgovora

Uzrok br. 6: Dodaci prehrani

Biljke poput boražine, gaveza, vrapčjeg sjemena ili podbjela sadrže pirolizidinske alkaloide koji mogu suziti sićušne krvne žile u vašoj jetri, bilo tijekom određenog vremenskog perioda ili odjednom ukoliko uzimate previše dodataka prehrani. Atractylis gummifera, Camellia sinensis, rosopas, dubčac i ulje mirisne metvice (koristi se u čaju) također mogu uzrokovati probleme. Tijekom vremena, ova oštećenja mogu dovesti do ciroze. Obavijestite svog liječnika o svim dodacima prehrani koje uzimate.

Što sve može biti uzrok stvaranja krvnog ugruška?

Uzrok br. 7: krvni ugrušci, genetika

Ugrušci mogu blokirati protov krvi u organ ili unutar njega. Vaš imunološki sustav mogao bi pogrešno reagirati na ovo stanje i uzrokovati upalni proces.

Moguće je da vaši geni otežaju jetri razgradnju određenih hranjivih tvari poput željeza ili bakra. A postoje i nasljedna stanja koja uzrokuju nakupljanje masnoće u jetri ili stvaranje ožiljaka bez ikakvog vidljivog razloga.

Dijagnoza

Vaš liječnik za početak će obaviti sve potrebne pretrage. Detaljno mu prenesite sve simptome koje ste primijetili i nemojte zatajiti informaciju ukoliko ste duže vrijeme pretjerano konzumirali alkohol. Krvne pretrage koje provjeravaju koliko dobro funkcionira vaša jetra, zajedno s ultrazvukom, rendgenskim snimanjem ili MRI pretragom, mogu pomoći u potvrđivanju ciroze. Ukoliko bude potrebno, vaš liječnik može učiniti biopsiju jetre i izuzeto tkivo pregledati mikroskopski.

Alkoholna ciroza jetre

Liječenje

Za ožiljke koji su već nastali na jetri ne postoji lijek, ali vaš liječnik možda može zaustaviti ili usporiti daljnje propadanje.

Ukoliko ste ovisni o alkoholu, uključite se u program lječenih alkoholičara. Masnoj jetri može se pomoći i promjenama u prehrani te gubitkom suvišnih kilograma. Lijekovima se mogu liječiti infekcije, problemi žučnih kanala ili autoimune bolesti.

Razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste shvatili što uzrokuje vašu cirozu i kako je najbolje liječiti.

Ovo je najbolja hrana za zdravu jetru

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo