Genske karte mijenjaju liječenje karcinoma - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Genske karte mijenjaju liječenje karcinoma

Znanstvenici su identificirali sve promjene gena u stanicama dva smrtonosna karcinoma kako bi proizveli prvu kompletnu gensku kartu karcinoma. Kažu kako njihova otkrića označavaju veliki zaokret u njihovu razumijevanju bolesti.

Istraživanja, koja su proveli međunarodni znanstvenici i britanski Wellcome Trust Sanger institut, prvi su sveobuhvatni opisi mutacija u stanicama tumora i razotkrivaju sve genetske promjene u pozadini melanoma i karcinoma pluća.

“Ovo što danas vidimo promijenit će način na koji promatramo karcinome”, izjavio je Mike Stratton sa Sanger instituta. “Nikad dosad nismo vidjeli karcinom na ovakav način”, dodao je.

Karcinom plućaZnanstvenici su, koristeći tehnologiju nazvanu “masivno paralelno sekvenciranje”, iz pacijenta oboljelog od melanoma i pacijenta oboljelog od karcinoma pluća definirali šifru kompletne DNA, kako iz tumorskog, tako i iz normalnog tkiva. Uspoređujući karcinomske sekvence s onima iz zdravog tkiva, mogli su otkriti sve promjene specifične za karcinom.

Tumor pluća imao je više od 23 000 mutacija, a melanom više od 33 000.

Peter Campbell, također iz Sanger instituta, izjavio je da studija o karcinomu pluća sugerira kako tipični pušač razvija jednu mutaciju nakon svake petnaeste popušene cigarete, a oštećenje započinje prvim udahom. Karcinom pluća godišnje ubija oko milijun ljudi diljem svijeta, a 90 posto slučajeva uzrokovani su pušenjem.

“Ovi katalozi mutacija govore nam kako se karcinom razvio. Stoga, će nam pomoći u prevenciji, a uključuju i sve pokretače, što govori o tome koji su procesi prekinuti u karcinomskoj stanici, otvaraju put za nove oblike liječenja”, izjavio je Stratton.

No znanstvenici kažu kako bi identificiranje svih pokretača – mutacija koje uzrokuju pretvaranje zdravih stanica u karcinomske –  zahtijevalo mnogo više rada, a moglo bi potrajati godinama prije nego se pronađu nove mete za razvoj novih lijekova protiv karcinoma.

“Negdje unutar mutacija pronašli smo one koje pretvaraju stanice u maligni tumor“, kaže Andy Futreal, koautor studije. “Njihovo otkrivanje bit će naš glavni izazov tijekom idućih nekoliko godina”, dodao je.

StaniceDosad su znanstvenici već otkrili neke genetske mutacije povezane s karcinomima – u melanomu su pronađene mutacije BRAF gena, a novi lijekovi koji ga sprječavaju u kancerogenoj aktivnosti već se razvijaju.

Stratton je izjavio kako je sadašnji cilj proizvesti genetsku kartu svih tipova karcinoma. Ukupno ima više stotina karcinoma, a svaki proces stvaranja genetske karte zahtijeva višemjesečni rad, a košta na desetke tisuća dolara.

Karte prvih pedeset karcinoma proizvest će znanstvenici iz Međunarodnog konzorcija za karcinomski genom, pokrenutog 2008., koji uključuje istraživačke grupe iz Australije, Kanade, Kine, Francuske, Indije, Japana i Singapura te američki Nacionalni institut za zdravlje.

Uz razvoj tehnologije i pad troškova, znanstvenici kažu kako bi u budućnosti, svaki pacijent koji boluje od karcinoma, mogao imati kompletni katalog genoma koji će pomoći liječnicima u izabiru pravog načina liječenja na individualnoj bazi.

Branimir Gnjatović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo