Hodgkinovu bolest moguće je izliječiti!

limfni-cvorovi-hodgkinova-bolest

Limfomi su tumori koji se razvijaju u limfatičkom sustavu, koji je nositelj imuniteta našeg organizma. Podijeljeni su na dva osnovna tipa: Hodgkinov limfom i Ne-Hodgkinov limfom.

Adultni tip Hodgkinove bolesti najčešće se javlja u mladih odraslih i kod osoba starije od 55 godina. Hodgkinova bolest pogađa i osobe koje imaju AIDS, i takvim je pacijentima potreban poseban tretman. Bolest može napasti i djecu, a u tom je sučaju proces liječenja drugačiji nego kod odraslih osoba.  

Prepoznajte simptome!

Obavezno posjetite liječnika ukoliko se neki od sljedećih simptoma javljaju duže od dva tjedna: bezbolno oteknuće limfnih čvorova u vratu, preponama ili ispod pazuha, povišena temperatura, umor, gubitak težine i svrbež kože. Ukoliko postoje simptomi, liječnik će oprezno provjeriti postojanje oteknuća na vratu, preponama i ispod pazuha.

Krvne stanice zaražene HIV-om

Dijagnoza Hogdkinove bolesti

Ako je kod osobe došlo do patoloških promjena limfnih čvorova,  jedan od čvorova se kirurški odstranjuje kako bi se potvrdila dijagnoza. Limfni čvor šalje se u laboratorij na analizu, gdje se utvrđuje oblik limfoma i daje dijagnoza.  Provode se i drugi testovi – CT psnog koša, abdomena i zdjelice, punkcija koštane srži,  biopsija kosti i krvni testovi - kako bi se utvrdilo u kojem se stupnju bolest nalazi.

Prognoze za oporavak i način liječenja ovise o stupnju proširenosti limfoma (da li je lokaliziran ili metastaziran), veličini nateknutog područja, rezultatima pretraga krvi, vrsti simtpoma i pacijentovoj dobi, spolu i općenitom zdravstvenom stanju.  

Koji su mogući načini liječenja?

Liječenje je opcija za sve osobe oboljele od Hodgkinove bolesti. Pritom su moguća dva oblika liječenja:  

 • Radioterapija (liječenje radioaktivnim zračenjem koje uništava stanice tumora ili onemogućava njihovo dijeljenje)
 • Kemoterapija (liječenje kemijskim tvarima prirodnog ili sintetskog podrijetla - antitumorskim lijekovima, citotoksičnmi lijekovima ili citostaticima)

Limfatički sustav

Glavno uporište liječenja je kemoterapija, ali često se koristi i kombinacija kemoterapije i radioterapije. Samostalna radioterapija koristi se samo kod pacijenata kojima je dijagnosticiran rani stadija Hodgkinove bolesti.

Radioterapija liječi rentgenskim zračenjem visoke jakosti koje uništava stanice tumora ili onemogućava njihovo dijeljenje. U slučaju Hodgkinove bolesti radioterapija se vrši vanjskim zračenjem.

Oblik zračenja koji uz lokalno zračenje obuhvaća i limfne čvorove u gornjeg abdomena, slezenu  i zdjelicu naziva se kompletna iradijacija limfnih čvorova. Radioterapija, kao način liječenja, može se koristiti sama, a može se kombinirati i s kemoterapijom.

Kemoterapija je korištenje lijekova kako bi se uništile stanice raka i smanjio tumor. Lijekovi za kemoterapiju mogu se dati oralno, injekcijom u mišić ili u venu.

  Ponovno javljanje Hodgkinove bolesti

  Liječenje i uspjeh tretmana ovisi o mjestu ponovnog javljanja bolesti (recidiva), tretmanu koji se primjenjivao u prošlosti i zdravstvenom stanju pacijenta.

  Ako se pri prvom javljanju bolesti primjenjivala radioterapija, ali ne i kemoterapija, pri ponovnom oboljenju može se primijeniti kemoterapija.  Ako se prije radilo o kemoterapiji (bez raditerapije), a tumor se vratio samo u limfne čvorove, primjenjuje se radijacija limfnih čvorova, sa ili bez kemoterapije. Ako se bolest vrati u više dijelova tijela istovremeno, oboljelog se upućuje na kemoterapiju. U nekim se centrima provde klinička istraživanja koja uključuju liječenje visokim dozama kemoterapje u kombinaciji s transplantacijom koštane srži ili perifernih matičnih stanica.

  D. Šorgić

   

 Prati nas na Viber Public Chatu!