Zdravlje

Zdravlje

I gusjenice mogu izazvati alergijske reakcije! Budite oprezni u prirodi

Tijekom ljeta učestali su ubodi komaraca, pčela, osa, pauka, krpelja. Učestale su alergije i na gusjenice – tj. na kontakt s dudovim prelcem.

Posebna vrsta gusjenica uzrokuje alergije na koži ako se boravi u borovim šumama.  Ove alergije potiče Borov prelac ili borov povorkaš (Thaumetopoea pitoyocampa) koji  pripada u grupu malenih i neuglednih leptira  koji se nazivaju Četni prelci, prelci povorkaši ili procesionarci (Thaumetopoeidae).

Nazvani su po karakterističnom ponašanju gusjenica koje se pri kretanju svrstavaju u redove i tako čine niz dugačak i po nekoliko metara. Ova vrsta leptira gradi gnijezda na stablima iz kojih se kasnije izlegu gusjenice koje silaze na tlo i formiraju kolone.

Alergijski dermatitis najčešći je oblik kožnih alergija! Kako si pomoći?

Gusjenice su sive i po cijelom tijelu imaju duge, otrovne i lomljive dlačice. Kad se na proljeće gusjenice izlegu zajednički ispredu među granama drveća veliki zapredak. Danju se u njemu zaklanjaju, a noću odlaze brstiti lišće u dugačkoj koloni. U zoru se vraćaju u svoje sklonište.

Dlakave gusjenice koje se kreću u kolonama dugim i po nekoliko desetaka metara su samo razvojni oblik ovog inače dosta neuglednog leptira. Leptir radi gnijezda na borovima, iz kojih se legu gusjenice koje se onda spuštaju na tlo i formiraju kolone prije nego što će se zakukuljiti. To je obično u periodu od veljače do travnja. Prirodni neprijatelj ovog leptira su kukavice. Gusjenice mogu ostati u gnijezdu i po nekoliko godina jer čekaju povoljne klimatske prilike, pa kada krenu silaziti s borova, obično je to masovna pojava.  Gusjenice potraže rahlu zemlju u koju se zakopaju i pretvore u leptira koji će ponovno naseliti borove.

Ovo su najčešće alergije na hranu koje možete razviti u odrasloj dobi – prepoznajte simptome

U šumi u kojoj ima gusjenica zrak je pun dlačica od kojih se upali koža i sluznica usta, nosa i očiju ljudima i životinjama. Doticaj s njima može izazvati neugodne reakcije kod ljudi, ali i kod životinja, posebno pasa koje vlasnici vode u šetnju šumom.  

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo