Imate probleme sa zglobovima? Stručnjaci otkrili kako vježbati uz osteoartritis - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Imate probleme sa zglobovima? Stručnjaci otkrili kako vježbati uz osteoartritis

Shutterstock

Osteoartritis uzrokuje bolove u koljenima, kukovima i ramenima i vježbe su nerijetko uzročnik istih.

Osteoartritis ili artroza zglobova predstavlja kroničnu, upalnu, degenerativnu bolest kod koje postepeno dolazi do propadanja zglobne hrskavice, ali i cijelog zgloba. Takva bolest zahtijeva povećano kretanje, no određene vježbe mogu biti izrazito bolne, navodi usnews.com.

Iz tog razloga, smatraju iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ne bi smjeli odustati od tjelovježbe, a navode i nekoliko trikova zbog kojih će vježba za oboljele od osteoartritisa biti ugodnija.  

Simptomi osteoartritisa često zanemareni jer je “normalno” da starije nešto boli

Konzultirajte se sa specijalistom

Povećanje fizičke aktivnosti za sve oboljele od osteoartritisa, tvrdi osobna trenerica Katrina Pilkington trebalo bi biti pod budnim okom reumatologa koji će vas dalje uputiti osobnom treneru ili fizioterapeutu.

Rad sa stručnjakom važan je jer će vas on/ona naučiti kako odraditi sve vježbe na siguran i zdrav način. 

Zagrijte se 

Zagrijavanje prije tjelovježbe ubrzat će protok krvi u mišiće i zglobove koji će biti pod izrazitim pritiskom prilikom tjelovježbe, smatra Arthritis Foundation.

Vježbe kojima ćete pipremiti tijelo mogu biti kruženje rukama pa čak i hodanje ili bicikliranje.

Vježbe s niskim pritiskom

Vježbe s visokim pritiskom odnose se na trčanje i skakanje dok su vježbe s niskim pritiskom bicikliranje, plivanje te razne vježbe snage zbog kojih noge, u svim fazama vježbe, ostaju čvrsto na podu

Vježbe s niskim pritiskom mogu biti i uobičajene vježbe s visokim pritiskom ukoliko su odrađene nešto drugačije. Tako recimo iskorak možete raditi bez da ozljeđujete zglobove skokovima nego ih odradite u jednom čvrstom položaju nogu. 

Takva vježba neće ozlijediti ni zglobove ni koljena, a niti kukove.  

Na isti način možete odraditi i skok iz čučnja kojeg ćete zamijeniti s običnim čučnjem držeći uteg ispred prsa kako bi podjednako opteretili mišiće, a zaštitili zglobove.

Koristite raspon pokreta koji vam tijelo dopušta

Ako vam spuštanje u niski čučanj izaziva bolove, bolje je prestati tjerati tijelo u položaje koji mu izazivaju bol u koljenima i/ili kukovima. 

“Radije se držite užeg raspona pokreta, savijajući koljena i kukove sve dok ne osjetite bol“, tvrdi fizioterapeut William Behrns.

Izometrične vježbe

Izometrične vježbe statična si tehnika koja ne zahtijeva previše pokreta, a samim time neće ni rezultirati u ozljedama. 

Ipak, prilikom ovakvih vježbi vodite računa o tome da ćete mišiće ojačati, ali i izazvati samo ako zadržite poziciju nekoliko sekundi. 

Tako recimo, prilikom statičnog iskoraka zadržite se 30 sekundi u samom dnu iskoraka, a zatim jednako toliko i u vrhu iskoraka.

Druge statične vježbe čučnjevi su, ali i most te rameni potisak. Ove vježbe izrazito su korisne jer osteoartritis najčešće utječe na koljena, kukove i ramena.

Kratke, ali učestale vježbe

Kratke tjelovježbe pogodne su za oboljele od ove bolesti jer takve vježbe uključuju tjelesnu aktivnost, a isključuju pretjeran pritisak na zglobove, tvrdi Pilkington.

Slušajte svoje tijelo

Umjesto da radite one vježbe koje ste prije dijagnoze radili, krećite se ovisno o tome koliko vaše tijelo može izdržati, tvrdi Behrns.

Kako bi to bilo moguće, slušajte što vam tijelo poručuje te u slučajevima u kojima iskusite bol, razmislite o tome što je mogući uzrok bolova pa zbog tog zaključka, vježbe koje vam uzrokuju bol, zamijenite drugima ili pak produžite vrijeme za oporavak, a možete čak i promijeniti vrijeme u danu u kojem inače vježbate. 

​5 mitova koji se najčešće vežu uz artritis

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo