Zdravlje

Zdravlje

Istina o 10 poznatih zdravstvenih mitova

Često se susretnemo s raznim tvrdnjama o zdravlju u medijima ili od naših baka i djedova, no jesu li sve te teorije točne?

Svaki mit o zdravlju i životu ipak trebate uzimati sa zadrškom jer neke stvari ne vrijede za svakoga. Mi vam donosimo istinu o poznatim mitovima i je li zaista istina sve što smo dosada znali.

1. 8 čaša vode na dan

Nema potrebe da brojite čaše. Studije pokazuju da je svatko tko zaista popije čašu vode svaki put kada je žedan na dobrom putu zdravoga života. Ispijanje vode uvijek možete zamijeniti namirnicama koje će vas hidratizirati kao što su juhe, voće i povrće te napitci poput sokova i čajeva. Važno je da više vode pijete kada vam je mokraća tamnije boje, imate problema s probavom, trenirate ili za vrijeme jakih toplina.

2. Jaja su loša za vaše srce

Jedno ili dva jaja na dan ne povećavaju rizik od srčanih oboljenja. Naravno, žumanjak sadrži kolesterol, ali pravilnom kombinacijom hrane to ne ugrožava zdravlje. Zapravo jaja su bogata proteinima te nutrijentima poput omega-3 nezasićenih kiselina koje su ipak dobre za zdravlje srca.

3. Antiperspiranti uzrokuju rak dojki

Neki znanstvenici tvrde da tvari koje se nalaze u antiperspirantima i dezodoransima mogu ući u vašu kožu te tako doći do tkiva dojke. Prema njima, utjecaj tih tvari povećava šansu za rakom. No Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da nije tako te da ne postoji način kako bi se to moglo povezati.

4. Lakše se prehladite na hladnoći

Zaboravite ono što su vam bake rekle, nećete se prehladiti ako ćete provoditi dosta vremena vani na zimi. Neke su studije čak pokazale kako je kod zdravoga čovjeka, koji je proveo nekoliko sati na hladnoći, primijećen rast aktivnosti u borbi protiv virusa te ojačan imunosni sustav. Štoviše veće su šanse da se razbolite u zatvorenom prostoru jer se ondje bakterije lakše prenose.

5. Jedite doručak kako biste izgubili kilograme

Naravno, ova navika nekima pomaže u topljenju kilograma jer vas čini sitima te sprječava da grickate stalno nešto prije idućeg obroka. Istraživanje na Sveučilištu u Cornellu pokazalo je kako su osobe koje nemaju naviku jesti doručak na kraju dana pojele 400 kalorija manje od onih koji vjerno prate naviku doručka kao važnog obroka. No, obje teorije ne vrijede za svakoga. Isprobajte što vama odgovara.

6. Zeleni iscjedak nosa znači infekciju

Studije pokazuju kako su zeleni i žuti iscjedak malo češći kod bakterijske infekcije, ali to nije siguran znak da je tako ili da vam trebaju antibiotici. Prozirni iscjedak može biti posljedica sinusne infekcije, dok za vrijeme obične prehlade možete imati zeleni iscjedak iz nosa.

7. Šećer čini djecu hiperaktivnima

Previše šećera nikada nije dobro za djecu, no, istraživanja pokazuju kako neće utjecati na njihovo ponašanje, rad u školi ili na koncentraciju. Problem je u tome što je ovaj mit toliko uvažen da će roditelji zbilja to pomisliti ako je dijete baš danas hiperaktivno, a pojelo je jedva jedan čokoladni keks.

8. Zahodska školjka je puna bakterija

Naravno, ne čiste se svakih 5 minuta, pa je dobro pripaziti. No, stručnjaci napominju kako se podovi, vrata i kvake čiste puno rjeđe od školjke, zato se ondje nalazi najviše bakterija. Stoga, ako vas je strah zaraza koristite krpu ili papir prilikom ulaska u javne zahode.

9. Pucanje kostiju u prstima uzrokuje artritis

Zvuk može živcirati ljude oko vas, ali to je zapravo jedina loša posljedica ove radnje. Zvuk ne nastaje od trljanja kosti i ligamenata nego zbog malog mjehurića plina koji se stvara između kosti i tada puca. Ako volite to raditi, samo nastavite. Studije pokazuju kako nije to uzrok artritisa niti nema veze s istim. No, osjećate li bol kada to radite, posjetite liječnika, možda je posrijedi ipak nešto drugo.

10. Svaki dan trebate uzeti multivitamin

Sigurno ste čuli kako dodatak multivitamina može nadoknaditi nutrijente koje ne unosite prilikom održavanja dijete. Stručnjaci ipak misle da nije tako. No, ako vaš liječnik ima dobar razlog da vam kaže kako biste ipak trebali uzimati multivitamine, nastavite s tim. Ako ste trudni, trebate dodatak folne kiseline. Zapravo najbolji unos nutrijenata i vitamina možete dobiti namirnicama poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i orašastih plodova.  

7 znakova da patite od apneje

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo