Jabučni ocat, limunov sok i soda bikarbona spasit će vas nakon uboda komarca! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Jabučni ocat, limunov sok i soda bikarbona spasit će vas nakon uboda komarca!

Visoke temperature ovih dana mnogima donose i nevolje. Jedan od problema s kojima se susrećemo su i česti ubodi komaraca. Iako su maleni i svega teški od 2,5 do 10 mg zadaju muke velikima i malima.

Možda niste znali da se primarno hrane biljnim supstancama koje im daju energiju za vratolomije zbog kojih ne možemo uživati u čarima ljeta.

Ženke komaraca ubodom dobivaju bjelančevine koje su im prijeko potrebne za razvoj jaja. Znanstvenici tvrde da polože 150 do 400 jaja tijekom jednog puta. Za razvoj komaraca potrebno je oko sedam dana što ovisi o vrsti.

Prirodna sredstva za zaštitu

Na tržištu je bezbroj zaštitnih sredstava ali većina njih sadržava kemijske sastojke koji su štetni za organizam. Stoga prirodni repelenti su daleko zdraviji i mudriji odabir koji mogu pomoći u zaštiti od malih napasnika. Fitoaromaterapeutkinja Lidija Delić s Učilišta Galbanum smatra da s lakoćom svatko od nas može napraviti pripravak na bazi alkohola koji u bočici sa sprej pumpicom možemo nesmetano sprejati po odjeći. Važno je napomenuti da su pripravci na bazi alkohola i ne ostavljaju mrlje na odjeći. Jedna od mogućih receptura je da u 100 ml 70 postotnog alkohola otopite:

  • 100 kapi javanske citronele
  • 70 kapi himalajskog cedra
  • 50 kapi limunskog eukaliptusa 
  • 40 kapi geranija

Ova kombinacija je prirodna zaštita od komaraca i krpelji. „Nedostatak“ je što postupak trebate ponavljati svakih sat do dva jer eterična ulja brzo hlape.

Izložene dijelove tijela mažite pripravkom tako da ista gore navedena ulja otopite u 100 ml biljnog ulja (20 ml biljnog ulja nema i 80 ml biljnog ulja badema). Djeca, trudnice i dojilje ne smiju koristiti navedenu mješavinu smatra fitoterapeutkinja Delić. Osim gore navedenih, mogu se koristiti citrusna ulja (limun, naranča i mandarina), eukaliptus globulus, čajevac, ružmarin cineol, čempres, pačuli i komorač. Važno je napomenuti da su prirodni repelenti i odličan izbor zaštite od krpelji, naglašava fitoaromaterapeut Delić.

Što nakon uboda komarca?

Što nakon uboda? Kako umanjiti svrbež i neugodu? Ako nemamo ništa pri ruci mogu nam poslužiti neki od sastojaka koje svakodnevno koristimo. Jedna od prirodnih metoda za ublažavanje boli i svrbeža je domaći jabučni ocat iskušana metoda naših prabaka. Limunov sok može poslužiti kao alternativa ako nemamo prirodnog jabučnog octa. Soda bikarbona pomiješana u jednakim dijelovima sa vodom može biti jedna od metoda samopomoći nakon uboda.

Vrećica ohlađenog čaja od kamilice pokazala se bezbroj puta kao učinkovita metoda samopomoći u smanjivanju otoka. Osim navedenih starih receptura u novije vrijeme sve veća pozornost se stavlja na aloe veru. Gel aloe vere djeluje umirujuće i protuupalno, i istovremeno hrani kožu. U 50 grama aloe vere treba dodati 100 kapi eteričnog ulja ljekovite lavande. Za djecu i trudnice umjesto 100 kapi preporuča se 20 kapi, pripravak se može nanositi tri do četiri puta dnevno.

Osim aloa vere prema mišljenu fitoaromaterapeut Delić važno mjesto zauzima eterično ulje lavande ( Lavandula angustifolia) kao jedan od mogućih izbora. Prednost eteričnog ulja lavande je u toliko što se može nerazrijeđeno nanositi na kožu i odličan je izbor nakon uboda komarca, smanjuje svrbež i umiruje kožu.

Soda bikarbona – najjeftiniji preparat za ljepotu

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo